Imam vinograd na području Kloštar Ivanića i trsove zaražene zlatnom žuticom. Sorte vinove loze u mom vinogradu su škrlet, moslavac i frankovka, sorta koja je jače zaražena je škrlet . Zanima me gdje mogu prijaviti bolest, odnosno kod kojeg nadležnog fitosanitarnog inspektora?
Fitosanitarna inspekcija Zagreb, Zračna Luka Zagreb, p.p. 48, 10150 Zagreb – Zračna Luka, mjesno je nadležna za područje Kloštar Ivanića. Tel. brojevi su 01 6265-219, 01 6265- 255, 016265-259, 016265-267. Fitosanitarna inspekcija, tijekom 2014. godine, zajedno sa stručnjakom Zavoda za zaštitu bilja Zagreb, obavila je poseban nadzor na području Kloštar Ivanića, sukladno godišnjem programu provođenja posebnog nadzora, donesenim na temelju Zakona o biljnom zdravstvu (NN 75/05., 55/11.), a koje donosi Ministar na prijedlog čelnika nadležne uprave. Tijekom nadzora pregledano je nekoliko vinograda u kojima su uočeni simptomi zaraze fitoplazmom MLO ili zlatna žutica vinove loze, uzeta su dva uzorka, u kojima je laboratorijskom analizom (analizu je obavio laboratorij Zavoda za zaštitu bilja, Rim 98 u Zagrebu) potvrđena zaraza tom fitoplazmom. Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, koju prouzrokuje štetni organizam Grapevine Flavescence doree MLO (NN 7/13.), propisane su obveze posjednika u slučaju potvrđene zaraze (uništenje svih trsova s korijenom koji pokazuju tipične simptome zaraze i suzbijanje američkog cvrčka), te određivanje granica demarkiranog područja. Troškove provođenja posebnog nadzora i laboratorijske analize koje se obavljaju u sklopu njega snosi RH. Ako posjednik sam uzima uzorak, plaća troškove analize sukladno Pravilniku o naknadama za poslove zdravstvene zaštite bilja (NN 116/09., 25/11., 57/15.). Naknada za analizu na fitoplazmu iznosi 1.500,00 kn po uzorku. O fitoplazmi, zarazi i simptomima, Zavod za zaštitu bilja izdao je brošuru koja se može naći na njihovoj internet stranici. Za dodatno objašnjenje u vezi provođenja mjera za taj štetni organizam, možete kontaktirati svaki radni dan u vrijeme od 8 do 16 sati.

Silva BREZINŠČAK, inspektorica za fitosanitarni nadzor

Prethodni članakOtvaranje 2 obrta na isto ime
Sljedeći članakPoljoprivrednicima izdane prve odluke za EU novac po novim pravilima- 43 dana od zatvaranja natječaja do odobrenja projekta
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.