Objavili ste prilog o različitim sortama vinove loze otpornih na plamenjaču i pelpelnicu. To je pohvalno i zanimljivo, ali teško nabavljivo. Možete li spomenuti gdje možemo nabaviti takve sorte? Također, ako ih moramo nabaviti izvan RH, gdje i koje dokumente moramo posjedovati prilikom prelaska granice, tj. povratka u RH da ne bismo imali problema?

ODGOVOR

Kao što ste i sami rekli, ponuda otpornih sorata na našem tržištu izuzetno je slaba i teško ih je nabaviti. Trebali bi se raspitati kod lokalnih rasadničara imaju li takve sorte u ponudi i mogu li ih nabaviti. Jedan rasadnika za koje znamo da ima u ponudi takve sorte je Agro-car iz Bistranskih Novaka pored Zaprešića. Jedan od najvećih proizvođača u RH je Fragaria iz Kupinečkog Kraljevca pored Zagreba. Oni bi možda mogli nabaviti neke od tih sorata.

Također i pojedini rasadničari u Sloveniji imaju u ponudi neke od otpornih sorata. Sorte o kojima ste čitali u broju 15 od prošlog ljeta Agronomski fakultet je za potrebe istraživanja nabavio izravno od proizvođača u Njemačkoj (ANTES Weinbau Service Gmbh, https://www.traubenshow.de/) i Italiji (Vivai Coperativi Rauscedo, https://www.vivairauscedo.com/en/) službenim putem. Kod istih proizvođača izravnom narudžbom mogu kupiti cijepove i privatne osobe, ali u većim količinama. Prepreka za uvoz i sadnju takvih sorata nema pošto se taj proces regulira zajedničkom EU legislativom.

Ono što je problem su registracija površina pod tim sortama i prijava proizvodnje vina. Za ta dva uvjeta sorte moraju biti na sortnoj listi RH. Sorte iz navedenog broja trenutačno nisu na sortnoj listi RH. Međutim, jesu neke ranije istraživane poput johanitera, solarisa, regenta, biance, cabernet cortisa. Takva situacija je registriranim proizvođačima problem, ali za hobiste nije i mogu ih saditi u svoje privatne nasade, brajde i sl. Za manje kupce jednostavnije bi se bilo javiti domaćim rasadničarima da oni kontaktiraju i nabave potrebne cijepove. To bi bilo poželjno već sada ili početkom nove godine. Oni moraju u ovom razdoblju već kontaktirati i rezervirati potrebne količine.