Posljednjih desetljeća poljoprivreda sve više ovisi o upotrebi herbicida i ostalih pesticida. Iako su pridonijeli povećanju prinosa, herbicidi mogu imati negativne učinke na okoliš, biološku raznolikost i zdravlje ljudi. Stoga je EU nedavno kreirala politike koje podrazumijevaju nekemijske metode suzbijanja korova. One mogu smanjiti utjecaj herbicida na okoliš i zdravlje ljudi, a istodobno sačuvati konkurentnost poljoprivrede u EU. Te metode uključuju plodored, mehaničku kontrolu korova te korištenje alternativa kritičnim aktivnim tvarima.

U razdoblju između 2018. i 2019. godine 20 stručnjaka (farmera, savjetnika, istraživača…) iz različitih geografskih regija Europe radilo je zajedno u okviru fokusne grupe EIP-AGRI. Sve kako bi se suočili s izazovima i mogućnostima za provedbu nekemijskih praksi suzbijanja korova u ratarskim kulturama. Rezultati njihovog rada predstavljeni su u njihovom završnom izvješću, s idejama i rješenjima podijeljenim u sljedeće teme. Redizajn sustava usjeva; precizno nekemijsko suzbijanje korova; biologija korova; percepcije i donošenje odluka poljoprivrednika te supresivne i tolerantne sorte/ usjevi.

Jedan od tih stručnjaka je i Ben Colchester, ekološki poljoprivrednik u okrugu Kilkenny u Irskoj. Onradi na zaštiti tla i okoliša te svojim kupcima osigurava zdrave i kvalitetne proizvode. On je kao stručnjak odabran u fokusnoj skupini EIP-AGRI za nekemijsko suzbijanje korova.

Ben Colchester duže od 40 godina na svojoj farmi razvija poljoprivredni sustav koji poštuje tlo, stoku, okoliš i ljude koji konzumiraju te proizvode. Farma se nalazi u okrugu Kilkenny, organska je od 1976. i pokriva površinu od 185 ha. Proizvode zob za preradu i uljanu repicu koju prešaju i prodaju. Također proizvode i govedinu i ovčetinu koje prodaju izravno kupcima i na ekološkim tržnicama. Prodaju i med iz svojih 50 košnica i drva za ogrjev sa 60 hektara širokolisne šume.

Ben Colchester, ekološki proizvođač iz Irske

Ben je shvatio da je fokusna grupa EIP-AGRI prilika da se usredotoči na nove ideje o tome kako  nekemijska kontrola korova može postati konkurentna upotrebi herbicida, u ovo doba intenzivnog uzgoja usjeva s ograničenom radnom snagom.

Sjetva žitarica u živi malč od djeteline

Ovaj proces zahtijevao je određeni broj pokušaja i pogrešaka. U redove je najprije posijana bijela djetelina sitnog lista. Plan je bio sijati ozimu zob između tih redova, ali prvi pokušaj nije bio tako uspješan. Iako se djetelina dobro učvrstila te unatoč ispaši i košnji bilo je prisustva obične mišjakinje. Ona bi napravila problem u zobi da je ona posijana.

U ljeto 2019. Ben je prisustvovao događaju u Velikoj Britaniji na kojem se govorilo o budućnosti nekemijske kontrole korova. Demonstrirane su različite tehnologije uključujući međurednu motiku s kamerom koju je Ben već koristio dugi niz godina. S druge strane, neke demonstrirane tehnologije, kao što su električni uređaji za iskorjenjivanje ili primjena vruće pjene, Ben je smatrao pogrešnima i neisplativima s obzirom na velike energetske zahtjeve.  

Kao najbolje rješenje nametala se primjena neke vrste malča. Problem je bio što potisni valjak nije funkcionirao u vlažnim klimatskim uvjetima te irske regije. Bilo je potrebno nešto što bi moglo eliminirati pokrovni usjev na početku vegetacijske sezone kako bi se mogao uvesti proljetni usjev. Čekanje dok pokrovni usjev ne bude u adekvatnoj fazi za povaljivanje je prekasno za bilo koji usjev koji je Ben uzgajao.

 Malčiranje s modificiranim strojem

Dakle, sljedeća ideja bila je pokušati koristiti podrezivač u kombinaciji s valjkom. Ideja je bila da ako se pokrovni usjev povalja, a potom se korijenje reže bez micanja pokrovnog usjeva koji leži na tlu. Tada korov možda neće proklijati i usjev se može posijati kroz raspadajući malč. U toj fazi postojala je bojazan od još jednog neuspjeha pa Ben nije bio spreman uložiti previše vremena i novca u navedeno. Tako je sam napravio stroj koji bi mogao dati naznaku hoće li sve to funkcionirati. Rezultati su bili pozitivni. Još jedna ideja koja je proizašla iz suradnje s fokus grupom bila je i modifikacija koju je Ben napravio na svom međurednom kultivatoru.

S preinakama na međurednom kultivatoru može se mehanički suzbijati korov

Zaključno, kao poljoprivredniku, fokusna skupina EIP-AGRI pomogla je Benu usredotočiti se na mogućnosti nekemijskog suzbijanja korova. Također i na uvid u širu sliku u kojoj cijela Europa pokušava pronaći rješenje za probleme koji postoje u modernoj i organskoj poljoprivredi.