Naš vinograd je ostao neorezan, s obzirom da mi je umro rođak vinogradar koji ga je prije orezivao. Prije dvije godine je bio lijepo orezan nešto iznad gornje žice. Sad je loza gusta i debela, pa kako da orezujemo ove godine?


Kod vinove loze postoji više načina rezidbe, ovisno o uzgojnom obliku, izvedbi armature, regiji u kojoj se loza uzgaja, itd. Pošto navodite da je u vinogradu žica pretpostavljam da je sustav uzgoja formiran na nosivim stupovima sa žicom. Kako pretpostavljam da nemate iskustva u uzgoju vinove loze, probat ću vam na najjednostavniji način objasniti što vam je činiti. Ako je vinograd u kontinentalnom dijelu Hrvatske rezidbu ćete obaviti na uzgojni oblik „jednostruki Guyot“. Ovaj uzgojni oblik prilikom prvog formiranja podrazumijeva ostavljanje jednog lucnja i jednog reznika na starom stablu. Oba se formiraju iz jednogodišnje rozgve (šiba debljine 5-10 mm, glatke crvene, žute ili smeđe boje ovisno o sorti, s uočljivim koljencima na kojima se nalaze pupovi).

Rezidbom ostavite dvije zdrave i srednje debele rozgve čim bliže stablu trsa na visini prve žice (otprilike 60- 80 cm od tla). Svaku ostavite na suprotnoj strani stabla u smjeru reda. Jednu rozgvu orežite kraće na dva do tri pupa (reznik) a drugu duže (10-12 pupova) (lucanj). Sve ostale rozgve i deblje grane odstranite. Dužu rozgvu (lucanj) ćete kasnije saviti u luk i krajem vezati za prvu žicu. Idućih godina ćete isti postupak primijeniti na dvjema rozgvama izraslima iz prošlogodišnjeg reznika. Prošlogodišnji lucanj i sve rozgve izrasle iz njega ćete odstraniti rezidbom. Također, od iduće godine kada ćete imati formirani uzgojni oblik potrebno je odstranjivati i vodopije koje izbijaju izravno iz stabla odnosno starog drva.

Ako se vinograd nalazi u primorskom dijelu Hrvatske uzgojni oblik bit će „jednostruki“ ili „dvostruki kordonac“. Kod jednostrukog kordonca staro stablo ima prvo vertikalni, a zatim niz žicu horizontalni smjer pružanja. Jednostruki kordonac ima izgled stabla obrnutog slova L dok dvostruki oblik slova T. U oba slučaja potrebno je na horizontalnom dijelu starog stabla svakih 15- 20 cm ostaviti ranije spomenuti reznik s dva do tri pupa. Iduće godine rezidbom iz najdonje rozgve na prošlogodišnjem rezniku, ostavlja se novi reznik. Kao praktičnu pomoć preporučam vam knjigu „Vinogradarstvo“ autora Nikole Miroševića i Jasminke Karoglan-Kontić, izdavača „Nakladni zavod Globus“. U njoj imate opisane i slikovno prikazane sve korake formiranja i rezidbe za navedene uzgojne oblike.