Koje vino može biti misno i koje sorte se biraju za njegovu proizvodnju?


Misno vino je ono koje služi ili koristi u bogoslužju i crkvenim obredima, znači u svetoj misi ili euharistiji (gozbi zahvalnici). Misno vino mora biti prirodno, dobiveno bez postupaka koji bi kompromitirali njegovu uzvišenu vrijednost, a proizvedeno od vinove loze. Prirodnost vina u svetoj misi određena je na temelju novoga crkvenog Zakona 924. članka 3. Kodeks kanonskog prava govori o tome: “Vinum debet essere naturale de genimine vitis, et non corruptum”. (Vino mora biti prirodno, bez postupaka koji bi narušili njegovu uzvišenu vrijednost).
Analizom i utvrđivanjem kakvoće misnog vina bavi se međunarodna grupa stručnjaka (enologa, profesora teologije, svećenika, povjesničara i specijaliziranih novinara) koji se okupljaju u kući Brina (casa Brina), kulturnom centru vinogradarsko-vinarskog posjeda Bova u Astiji, pokrajina Pijemont.

Spomenuta grupa stručnjaka okupila se 1987. g. i od tada donosi sud o misnim vinima, kako bi ona mogla ući u tu kategoriju. U Hrvatskoj za služenje mise koriste se razne vrste vina, mahom iz područja župe. I u drugim zemljama je slično. U posljednje vrijeme prevladavaju slatka vina, uglavnom predikatna, kasne berbe. Iako zapravo crno vino može najbolje simbolizirati krv Kristovu, svećenici se radije odlučuju za bijelo iz praktičnih razloga (crno ako kapne izvan kaleža, ostavlja mrlje). Danas u svijetu i kod nas nude mnogobrojna vina pod etiketom “Misno Vino”, što u većini slučajeva nije ono pravo. Svećenik uz iskusnog podrumara odabrat će vino za svoju liturgijsku službu.