Pojedine sadnice grožđa škrlet, stare 5 godina nemaju rod, a normalno su razvijene kao i ostale koje rode. U čemu može biti problem.


Uzroka nerodnosti kod vinove loze može biti više, stoga je teško samo iz opisa procijeniti o čemu se radi bez detaljnog pregleda nasada i problematičnih trseva u nasadu. Ono što vam mogu ponuditi kao odgovor su najčešći uzroci nerodnosti kod vinove loze. Prvi uzrok je u samom metabolizmu biljke gdije u pojedinim godinama zbog lošije ishrane, lošijih klimatskih prilika ili preopterećenosti urodom prethodne godine vinova loza u tekućoj godini zameće slabiji ili gotovo nikakav rod. Stoga obratite pažnju na ishranu biljaka prvenstveno fosforom i kalijem (dodaje se ujesen u tlo kao NPK gnojivo), te borom (dodaje se prskanjem, preko lista, pred cvatnju). Također, dobro isplanirajte urod. Za kvalitetan urod optimalno je postići dvije kile grožđa po trsu, a maksimalno, uz dobru gnojidbu, možete planirati i tri. Opterećenje rodom definira se tijekom rezidbe u proljeće, a korigira zelenom rezidbom (odbacivanjem dijela grožđa) krajem ljeta. Drugi uzrok nerodnosti može biti pojava bolesti i štetnika.

Ove godine prilikom kretanja vegetacije u kontinentalnoj hrvatskoj zabilježen je izražen napad gusjenica sovice (Noctua flimbriata). Ovaj štetnik noću izjeda pupove, pri čemu na mjestu pupa ostaje samo udubljena čaška. Napad štetnika je u pravilu sporadičan, čini štete na više trseva na više mjesta u vinogradu. Na mjestu uništenog pupa ipak se iz spavajućeg pupa razvija nova mladica koja je nerodna. Trs napadnut ovim štetnikom nešto se slabije razvija dalje tijekom vegetacije, međutim, glavni problem je u činjenici da su navedeni trsovi nerodni. Također i gljivične bolesti poput plamenjače mogu učiniti štete na urodu ukoliko dođe do zaraze grozdova u vrijeme cvatnje ili neposredno nakon cvatnje, prilikom čega se grozd suši i otpada. Navedeni problemi s plamenjačom su zbog izuzetno kišne godine izrazito prisutni u svim vinogradima u Hrvatskoj i uzrokuju značajne štete. Ovo su najčešći uzroci nerodnosti vinove loze, a za detaljniju analizu problema trebalo bi imati uvid u stanje vinograda i navedenih trseva.