Koja sorta ranih krušaka je pogodna za uzgoj u Gorskom kotaru (835 mnv) gdje su često jaki vjetar, niske temperature zimi?

ODGOVOR

Moguće je uzgajati krušku u takvoj klimi, s obzirom i na posljedice globalnog zatopljenja, ali je potrebno odabrati odgovarajuću sortu, ekspoziciju i adekvatno tlo.

Preporučamo ekstenzivan način uzgoja, s obzirom na konfiguraciju terena. Bilo bi dobro provjeriti u blizini postoji li nasad s kruškama, barem manji voćnjaci okućnica, da se uvjerite mogu li kruške uspijevati u tom području.

Preporučamo kombinaciju različitih sorti krušaka koje su donekle otpornije na niske temperature i koje imaju kasnu cvatnju. Neke od tih sorata su flamanska ljepotica, klapov ljubimac, tepka ili još možda neke sorte koje se mogu naći na inozemnom tržištu kao severyanka, luscious, parker i sl.

Preporučam da ove sorte budu cjepljene na divlju krušku (ekstenzivan uzgoj).

Sve vrste voćaka najbolje uspjevaju na nagnutim terenima (jug, jugozapad, jugoistok ). Takvi položaji su topliji, pa bi se u hladnijoj klimi kao Gorski kotar tu moglo uzgajati voće.

Prije sadnje, također treba izabrati duboka i rahla tla.

Potrebno je napraviti analizu tla i prema preporuci napraviti gnojidbu i kalcizaciju.

Mlada stabla kruške je potrebno prvih nekoliko godina zaštititi od preniskih temperatura jer kruška ima tanku koru. Kasnije stabla postanu puno otpornija.

Stabla preporučamo krečiti (bijeliti) radi stabilizacije zbog zimskih temperatura, pa se mogu izbjeći problemi s pucanjem kore. Biljku je potrebno redovito gnojiti, pogotovo s organskim gnojivima (zreli stajski gnoj) da bi voćku održali u dobroj kondiciji.

Prednosti uzgoja u Gorskom kotaru: izolacija od bolesti i štetnika i mogućnost eko uzgoja, kasna berba, kasna cvatnja i izbjegavanje kasnih mrazeva, blizina turističkih sjedišta zbog prodaje.

U hladnijoj klimi se može dogoditi da voće nekad ne dozrije, što može ovisiti i o vremenskim uvjetima u godini. Ako u blizini nema pčela, preporučamo u voćnjak staviti nekoliko košnica.