Naranča mi je nikla iz koštice i lani sam je posadila na otvoreno i prezimila je. Zanima me trebam li kalemiti i kad će dati plod? Limun vani daje puno cvjetova, a plodovi otpadnu, pa molim savjet?

ODGOVOR

Ako ste posadili sjemenku naranče iz koje je narasla biljka, odnosno buduće stablo, onda ste ustvari proveli generativni postupak razmnožavanja iz sjemena i imate tzv. sjemenjak naranče. Njemu će trebati još sigurno nekoliko godina da donese prve plodove. Ako želite da vam naranča prije rodi možete uzeti plemku neke druge sorte. Možete cijepiti svoj sjemenjak na jedan od načina cijepljenja, npr. okuliranjem; zatim cijepljenjem pod koru ili na isječak ili sl. U tom slučaju bi već godinu do dvije nakon primitka cijepljenja stablo donijelo prve plodove naranče.

Razlozi opadanja cvjetova kod limuna mogu biti posljedice djelovanja više čimbenika koji su mogli imati direktan ili indirektan utjecaj na oplodnju. Ako je limun nedovoljno ishranjen, posebno dušikom ili izložen suši, jakom vjetru i utjecaju posolice, te izravno izložen utjecaju visokih temperatura (npr. da je posađen u blizini betonske površine) sve to može imati za posljedicu opadanje cvjetova. Pokušajte s nekim folijarnim gnojivom prihraniti limun te pratite daljnje promjene.

Prethodni članakPoticaji za ugar
Sljedeći članakZaštita životinja od krpelja
izv. prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić
Docentica na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uža specijalnost – Voćarstvo: Uvjeti i tehnologije uzgoja voća, građa, svojstva i kvaliteta plodova, očuvanje starih sorata voća. Rođena je 16.08.1979. godine u Brežicama. Diplomirala je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2002. godine, a od 2003. godine zaposlena je na Zavodu za voćarstvo. Doktorski rad obranila je 2009. kada je izabrana u zvanje znanstvenog suradnika. U zvanje docenta izabrana je 2010. godine, a u zvanje višeg znanstvenog suradnika 2012. godine. Znanstveni interesi vezani su uz sustave i tehnologije uzgoja voća, građu, svojstva i analize plodova, kvalitetu plodova, oksidativni stres plodova, prikupljanje i očuvanje starih sorata voća i dr. Od 2011. godine voditelj je laboratorija Zavoda za voćarstvo. Aktivno sudjeluje u nastavi na Agronomskom fakultetu: kao koordinator modula: 'Voćarstvo' (preddiplomski studij), 'Primijenjene tehnologije uzgoja voća' i 'Ukrasne voćne vrste' (diplomski studij) 'Pomotehnika i kvaliteta ploda' (doktorski studij), a suradnik je na još nekoliko modula ('Osnove uzgoja drvenastih kultura', 'Voćarstvo 1', 'Uvod u hortikulturnu terapiju'). Do sada je bila voditelj 14 diplomskih i 4 završna rada te član povjerenstva 42 diplomska i 23 završna rada. Suradnik je na dva europska projekta: 1) IPA projekt: „Izobrazba kao priprema za posao u ukrasnoj hortikulturi“ (2013-2015) i 2) LIFE + projekt: „Low pesticide IPM in sustainable and safe fruit production“ (2014-2017). Bila je voditelj jednog nacionalnog znanstvenog projekta te je sudjelovala kao istraživač na dva znanstvena projekta, dva tehnologijska projekta te većem broju istraživanja iz područja voćarstva: Ima objavljenih 6 radova a1 skupine, 14 objavljenih radova a2 skupine, te 5 radova a3 skupine. Kao autor/koautor prezentirala je 29 radova na znanstvenom-stručnim skupovima (domaćim i međunarodnim). U razdoblju od 2004-2007. godine u nekoliko navrata znanstveno se usavršavala na Zavodu za staničnu biologiju i ekofiziologiju biljaka, Odjela za biologiju Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku.