Sumnjam da mi se u nasadu rajčice pojavio virus pjegovasti i venuća rajčice. Što trebam napraviti?

ODGOVOR:

Virusa pjegavost i venuća rajčice (Tomato spotted wilt virus, TSWV) ubraja se među 10 ekonomski najznačajnijih virusa u poljoprivrednoj proizvodnji. U Hrvatskoj je po prvi puta zabilježen 1978. g. na duhanu. Najčešće napadnute povrtne kulture su paprika i rajčica kod kojih može uzrokovati velike ekonomske štete, čak i do 100 %. Osim kod kultiviranih biljaka, vrlo širok krug domaćina ima i među ukrasnim biljem kao što je krizantema, te korovnim vrstama od kojih su zbog rasprostranjenosti najznačajniji ljutić, maslačak, mišjakinja, pepeljuga i šćir.

Simptomi se uočavaju na listovima, petiljkama, stabljici i plodovima. Mogu varirati ovisno o jačini zaraze, sorti i starosti biljke te vanjskim uvjetima – temperaturi i intenzitetu svjetlosti. Obično se simptomi razvijaju 3-14 dana nakon zaraze, premda ponekad inkubacija može trajati i puno duže. Na listovima dolazi do posvijetljenja tkiva ili sitnih tamnosmeđih pjega promjera nekoliko milimetara. Kod jake zaraze tkivo odumire i biljka poprima brončanu boju.

Na stabljici se pojavljuju kloroze i nekroze. Čitava biljka se uvija, vene i suši. Na nedozrelim plodovima pojavljuju se svijetlozeleni prstenovi s izdignutim centrom. Na zrelim plodovima česta je pojava blijedo crvenih, bijelih ili narančastih područja omeđenih koncentričnim prstenovima. Virus se prenosi vegetativnim razmnožavanjem biljaka i kukcima vektorima iz reda Thysanoptera – resičari (tripsi). Od vektora su kod nas zbog svoje široke rasprostranjenosti najznačajniji kalifornijski trips (Frankliniella occidentalis) u zaštićenom prostoru, a na otvorenome duhanov trips (Thrips tabaci).

Navedeni vektori prenose virus na perzistentan način. Zaraženi vektor može prezimiti u polju i na taj način prenijeti virus na kultiviranu biljku na samom početku proizvodnje. Također, zaražene biljke domaćini u proizvodnom nasadu ili oko njega predstavljaju inokulum za daljnje širenje tog virusa. Virus se ne prenosi sjemenom. Za suzbijanje kalifornijskog tripsa za rajčicu u zaštićenom prostoru i na otvorenom, a koji su vektori prijenosa spomenutog virusa može se koristiti Kraft 18 EC, a za rajčicu i papriku u zaštićenom Laser, Mospilan 20 SG, Promanal Neu, Voliam Targo, Requiem Prime, Exalt 25 SC (može i za papriku te rajčicu na otvorenom), Flipper (i za papriku te rajčicu na otvorenom), Azatin EC (i za papriku te rajčicu na otvorenom).

Protiv duhanovog resičara na otvorenom i u zaštićenom prostoru za rajčicu i papriku može se koristiti Decis 2,5 EC, Decis 100 EC, Scatto, Rotor Super, Demetrina 25 EC, Exalt 25 EC, Deltagri, Flipper, Azatin EC, te još za zaštićen prostor i rajčicu te parpiku Laser i Mospilan 20 SG. Za papriku u zaštićenom prostoru protiv duhanovog resičara može još i Teppeki 500 WG. Popis dozvoljenih sredstava prema štetnom organizmu potražite na https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/