Imam manji nasad paulovnije, sječene u travnju, sada su visoke oko 1m. Razmak je 4 x 4m i sada je sve puno korova (sirak). Trenutno je sve pokošeno, ali ja bih rado kemijski tretirala 0,5 m same redove, jer ostalo se lako malčira. Možete li mi preporučiti čime, obzirom da na parceli imam i pčelinjak?
U vašem slučaju možete koristiti jedino totalni herbicid tipa Hercules, s time da se tretira korov kad nema vjetra, špricom sa zvonom. Posebno treba biti pažljiv da sredstvo ne dođe do lisne mase paulovnije, jer u tom slučaju može stradati, budući je jako osjetljiva na totalne herbicide. Predlažem da tretiranje obavljaju dvije osobe, druga neka drži najlon za zaštitu listova paulovnije. Postoji primjer gdje je jedan uzgajivač koristio također totalne herbicide, ali odmah nakon čepovanja 1. travnja, s time da je batrljke zaštitio bocama da ne povuku herbicid.

doc.dr.sc. Damir DRVODELIĆ

Prethodni članakČime suzbiti pepelnicu na vinovoj lozi?
Sljedeći članakUčinkovito rješenje za sprječavanje štete od mraza
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.