Tijekom prošle godine sezonska oscilacija cijena kupusa nije bila toliko izražena kao prijašnjih godina, iako se mora istaći da je prosječna godišnja cijena kupusa nešto viša nego u 2016. godini. U razdoblju od 2015. godine na tržištu bilježimo nešto više cijene, tako da je i ova godina započela s višim prosječnim cijenama nego što je to bilo do 2015. godine. U odnosu na lanjske cijene ovogodišnja je cijena na veletržnicama u tjednu do 21.01.2018. godine niža za 21,4 posto, što je najvjerojatnije rezultat lijepog vremena, ali i relativno dobre ponude. Često trgovački lanci svojim akcijama „kroje“ cijene proizvoda na tržištu, tako su vjerojatno i ponudom i cijenama kupusa utjecali na cijene kupusa na veletržnicama i tržnicama. Na veletržnicama su cijene u trećem tjednu ove godine bile uglavnom od 2 do 3 kn/kg s time da smo najniže cijene evidentirali na veletržnici u Metkoviću gdje je kupus tržen po cijenama od 1,50 do 2 kn/ kg. Cijene kupusa do 3,50 kn/kg bilježimo na veletržnici u Splitu i Rijeci. Na tržnicama su cijene kupusa u navedenom tjednu gotovo identične cijenama u nazad godinu, dvije. Na tržnicama istočne Hrvatske cijene kupusa su uglavnom od 2 do 5 kn/kg, na ostalom dijelu kontinentalne Hrvatske kupus se prodaje po cijenama od 5 do 10 kn/kg, dok najviše cijene bilježimo na tržnicama gradova jadranske Hrvatske gdje su cijene kupusa uglavnom od 8 do 12 kn/kg.

""

Zelena salata

Prošlogodišnje cijene salate u prvom kvartalu godine bile su ekstremno visoke. Ovogodišnje su cijene osjetno niže, no ipak više nego što je to uobičajeno za naše tržište. Prosječna veleprodajna cijena zelene salate (kristal) u trećem tjednu ove godine na veletržnicama je iznosila 9,50 kn/kg, a najniže cijene od 5 kn/kg bilježili smo na veletržnici u Splitu, dok su na veletržnicama u Zagrebu i Metkoviću cijene bile od 6 do 7 kn/kg. Najviše cijene od 15 do 16 kn/kg bilježene su na veletržnici u Rijeci. U odnosu na prošlu godinu cijene su u prosjeku niže za 40,6 posto, dok su u odnosu na cijene iz 2016. godine više za 35 posto. Na tržnicama je prosječna cijena zelene salate(kristal) u tjednu do 21.01.2018. godine iznosila 15,41 kn/kg. Najniže cijene zelene salate od 8 do 12 kn/kg bilježimo na tržnici u Splitu, dok su na ostalim tržnicama cijene salate uglavnom od 14 do 20 kn/kg. U narednom razdoblju očekujemo lagani pad cijene salate, no ona će prije svega biti pod utjecajem vremenskih čimbenika.

U 2017. godini najniže cijene luka Prosječna godišnja cijena luka u 2017. godini bila je najniža cijena unazad pet godina. U odnosu na četverogodišnji prosjek cijene su u 2017. godini u prosjeku bile niže za 10 posto. Na početku ove godine bilježimo nešto više cijene nego lani, tako je u 3. tjednu ove godine cijena na veletržnicama u prosjeku bila za 16 posto viša, no za gotovo 10 posto niža od onih ih 2016. godine. Prosječna cijena luka u navedenom tjednu na veletržnicama iznosila je 3,54 kn/ kg i u rasponu je cijena od 2 do 6 kn/kg. Po cijenama od dvije kune po kilogramu luka se moglo kupiti na veletržnicama u Osijeku i Čakovcu, dok su na ostalim veletržnicama cijene uglavnom bile od 2,5 do 3 kn/kg, a najviše smo cijene evidentirali na veletržnicama u Rijeci i Splitu od 4 do 6 kn/kg. Prosječna cijena luka na tržnicama u tjednu do 21.01.2018. godine iznosila je 6,82 kn/kg. Na tržnicama gradova kontinentalne Hrvatske cijene luka su uglavnom od 5 do 8 kn/kg, a na tržnicama gradova južne Hrvatske cijene luka su najčešće od 8 do 12 kn/kg.

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje