Plod rajčice ima 5 do 8 % suhe tvari, a ostalo je voda. Najvažniji sastojci u svježem plodu rajčice su jednostavni ugljikohidrati, minerali, vitamini, organske kiseline i prehrambena vlakna. Uz tvari arome, okus rajčice ovisi o odnosu šećera i kiselina. Najveću količinu šećera (fruktoza, glukoza) imaju plodovi rajčica koji su sazreli na biljci. Kiseline (limunska, jabučna) postignu maksimalnu vrijednost prije pune zrelosti ploda.

Poznata je zdravstvena vrijednost rajčice za bolesti krvnih žila i srca. Snizuje krvni tlak i ubrzava izlučivanje vode iz organizma. Preporučuje se za dijete, kod šećerne bolesti i bolesti jetre i bubrega. U novije vrijeme poznata je vrijednost antioksidansa likopena i glavni je izvor u prehrani ljudi. Dnevna potreba odrasla čovjeka je oko 3 mg likopena. To se može podmiriti sa 100 g svježeg ploda, ili sa 25 ml soka rajčice, tj. sa 35 g kečapa. Kuhanjem se bioaktivnost likopena poboljšava.

Morfološka svojstva

U izravnoj sjetvi glavni korijen može doseći dubinu i preko 1 m. Grananje korijena počinje odmah ispod površine tla i njegov sustav može doseći i promjer veći od 1m. Glavnina je u sloju tla do 30cm dubine. Rajčica ima sposobnost stvaranja adventivnog korijenja na stabljici. To se koristi pri dubljoj sadnji kada se presadnica posadi s dijelom stabljike. Pri dobroj opskrbljenosti tla vodom razgranjenost i masa korijena je manja, a pri slabijoj opskrbljenosti veća.
Rajčica ima razgranatu stabljiku i dva su osnovna tipa stabljike – indeterminantan (neograničena rasta) i determinantan (ograničena rasta). Kultivari prvog tipa nazivaju se visoki, a drugog tipa niski ili grmoliki.

Indeterminantna stabljika može narasti nekoliko metara. Vegetacijski vrh je aktivan sve dok ima povoljne uvjete rasta. Nakon prvog cvata razvije najčešće 3 lista, zatim drugi cvat, zatim slijede 3 lista i treći cvat i tako redom. Iz pazuha listova razvijaju se sekundarne grane (zaperci), koji se obično odstranjuju. Ako se ne odstrane, na njima je isti raspored listova i cvatova.
Determinantna stabljika obično ima kraće internodije, a glavna stabljika naraste 0,5 do 1 m, zatim prestaje rasti, a na vrhu je često cvat. Iz pazuha listova brzo se razviju sekundarne grane. One imaju isti raspored listova i cvatova kao i glavna stabljika i tako cijela biljka ima grmolik izgled.

Kako se istovremeno razvija nekoliko sekundarnih grana, cvatnja i razvoj plodova su srazmjerno združeni, što je prednost za rajčicu namijenjenu konzervnoj industriji jer omogućuje jednokratnu mehaniziranu berbu. Prvi cvat se pojavljuje na internodiju nakon 5 do 9 listova, što dijelom ovisi o genotipu, a dijelom o temperaturnim uvjetima u vrijeme zametanja cvata. Cvat je jednostavan ili sastavljen grozd. Jednostavan grozd može imati 7 do 12 cvjetova, a sastavljen i višestruko više.

Oblik ploda je okruglosplošten gladak, okruglosplošen rebrast, okrugao malo splošten, okrugao (kuglast), okrugao malo izdužen, srcolik, cilindričan, kruškolik i šljivolik. Stapka ploda, na mjestu bliže plodu, ima sloj plutastih stanica pomoću kojih se plod odvaja zajedno s dijelom stapke i čaškinim listićima, koji ostaju uz plod. Oplemenjivanjem su dobiveni kultivari koji nemaju toga sloja, pa se pri berbi plodovi odvajaju bez stapke, što je poželjno za mehaniziranu berbu rajčice za preradu. Obratno, plodovi rajčice za tržište u svježem stanju prodaju se sa stapkom po kojoj se vidi da li je plod svježe ubran.

Prethodni članakKorištenje IPARD programa u vinogradarstvu
Sljedeći članak” Vinske omotnice ” za financiranje vinarima i vinogradarima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.