Uzgoj paprike vrši se se na poljima, u vrtovima, plastenicima i staklenicima. Paprika je jednogodišnja kultura koja se uzgaja radi ploda, bobe, koju beremo u fazi tehnološke ili fiziološke zrelosti. Paprika nije samo ukusno, već i zdravo povrće koje sadrži znatne količine vitamina, šećera i minerala.
U 100 grama ploda nalaze se sljedeći minerali i vitamini: voda 89,5 – 92,8 g, bjelančevine 1,2 – 1,5 g, masnoće 0,2 – 0,3 g, ugljikohidrati 6,7 – 9,5 g, kalcij 6 – 8 g, fosfor 17 – 25 mg, željezo 0,8 mg, vitamin A 290 – 940 IJ, vitamin B1 0,04 – 0,08 mg, vitamin B2 0,05 – 0,08 mg i vitamin C 103 – 108 mg. Količina minerala i vitamina ovisi o vrsti paprike, a crvene sorte su bogatije od zelenih.

Botanički zreli plodovi sadrže 150 do 250 mg vitamina C, što je gotovo pet puta više no u limunu. Plod paprike je boba različite veličine, oblika, boje i okusa s mnoštvom sjemenki koje su većinom pričvršćene uz središnju placentu, a manji dio uz uzdužne placente. Plod se sastoji od perikarpa, placente i sjemena. Odnos dijelova ovisi o sorti, perikarp u ljutih paprika čini 60 do 84 % ploda, a kod slatkih 62 do 89 %. Ljute sorte sadrže više sjemena, 9 do 33 % ploda, dok slatke sadrže manje, 8 do 13 %.

Uvjeti – uzgoj paprike

Kako je paprika porijeklom iz tropskih krajeva, pri uzgoju zahtijeva mnogo topline i svjetla. Optimalna temperatura za rast i razvoj kreće se od 22 do 29 °C. Rast prestaje pri 10 °C, a najprikladnije temperature u vrijeme cvatnje kreću se od 21 do 26 °C. Paprika ima veće zahtjeve prema toplini od rajčice i vrlo je osjetljiva na hladnoću, tako da ugiba kod -0,5 °C. Osim topline i svjetla, paprika traži i dosta vlage. Posebni su zahtjevi paprike i prema tlu koje treba biti strukturno i plodno, pa stoga za uzgoj moramo birati duboka, propusna i hranjivima bogata tla. Na istoj površini papriku uzgajamo tek nakon 4 do 5 godina uz uvjet da na istoj površini nisu uzgajane srodne kulture.

Vegetacija

Dužina vegetacije paprike traje 105 do 150 dana. Od sjetve do nicanja potrebno je 8 do 10 dana, od nicanja do cvatnje 70 do 100 dana i od cvatnje do berbe 45 do 50 dana. Od tehnološke do fiziološke zrelosti potrebno je 25 do 35 dana. Papriku uzgajamo na otvorenom iz presadnica ili izravnom sjetvom na otvorenom ili zaštićenom prostoru.

(Pročitajte cijeli članak u novom broju časopisa!)

Prethodni članakRast ploda
Sljedeći članakErwinia – najopasnija bolest jabučastog voća
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.