Kaže pučka izreka: „Sveti Ante, ne daj da me po zlu pamte“, a Dan polja strnih žitarica Bc Instituta u Rugvici koji je održan ove godine baš na dan Svetog Antuna, svakako će ostati zapamćen po lijepom, sunčanom i toplom vremenu, kakvog je bilo premalo proteklih nekoliko tjedana, ali ostat će zapamćen i po tome što su brojni posjetitelji mogli vidjeti sve najbolje iz sortimenta strnih žitarica Bc Instituta.

Lijep i sunčan dan bio je izvrsna pozivnica brojnim poljoprivrednicima, poslovnim partnerima Bc Instituta, akademskoj zajednici i drugim uzvanicima da se okupe u sjedištu Bc Instituta u Rugvici. Na dolasku im je zahvalio direktor marketinga u Bc Institutu, Đuro Lukić, dipl. ing. agr. koji je ujedno zahvalio i Svetom Anti na lijepom vremenu za koje se nada da će potrajati kako bi se uspješno privela žetva žitarica, ali i kako bi usjevi kukuruza i soje jesen dočekali u optimalnoj kondiciji.

  Izazovna godina

Zahvaljujući lijepom vremenu i ove godine je cijeli program održan na otvorenom, što je istaknuo i sve sudionike Dana polja pozdravio i predsjednik Uprave Bc Instituta, dr.sc. Ivica Ikić.

Najsrdačnije vas sve pozdravljam i hvala vam što ste odvojili dragocjeno vrijeme i odlučili doći u Rugvicu, družiti se s nama, te čuti i vidjeti što i kako smo radili i što ćemo vam danas predstaviti, na početku je najavio Ikić i dodao da je prošla godina bila za Bc Institut vrlo dobra.

Iako nas je u prošloj godini, u veljači, zabrinuo rat u Ukrajini i sve negativno što taj rat donosi, između ostalog i značajan rast cijena koji je generirao, prošla godina za nas je bila vrlo dobra i ostvarili smo pozitivne rezultate. Realizirali smo prodajne ciljeve kojima je Bc Institut zadržao vodeću poziciju na tržištu sjemena u Republici Hrvatskoj i potvrdio status značajne domaće oplemenjivačke kuće. Nastavili smo proces razvoja i modernizacije, prvo poljoprivredne mehanizacije, a u tijeku je modernizacija dorade kako bi sjeme koje pripremamo za tržište bilo što kvalitetnije, istaknuo je predsjednik Uprave Bc Instituta.

Uvodne govore održali su dr.sc. Ivica Ikić, Đuro Lukić, dipl. ing. agr., Kristijan Puškarić, dipl. ing. agr., dr.sc. Katarina Jukić i dr.sc. Marko Maričević.

Govoreći o stanju na tržištu, Ikić je naglasio kako su prošle godine cijene žitarica bile visoke i lijepo se moglo zaraditi i proizvodnja je bila profitablilna, no ove godine su cijene trenutno niske, a prognoze nisu optimistične, pa će godina biti izazovna, ne samo u tržišnom smislu, već i proizvodno zbog nepovoljnijih vremenskih prilika.

U travnju i svibnju imali smo 300 litara oborina, a od 1 studenog 800 litara, što donosi i teškoće u proizvodnji, a i prošlogodišnja sušnija godina bila je dosta teška u proizvodnji sjemena žitarica i kukuruza, no soja je ostvarila vrlo dobre rezultate. Zbog povećanja potražnje povećali smo i proizvodnju našeg hibrida kukuruza BC 572, čiju su kvalitetu prerađivači prepoznali, a uz velik trud i dobre rezultate našeg tima oplemenjivača, spremni smo na tržištu i dalje biti prisutni s novitetima koji će ispuniti sve zahtjeve kupaca, ocijenio je Ikić.

Nabaviti Bc sjeme – najbolja odluka

Potom se okupljenima obratio Kristijan Puškarić, dipl. ing. agr., direktor sjemenarstva u Bc Institutu koji je rekao da je cilj u proizvodnji sjemena, koja je zadnjih godina sve složenija i riskantnija, prvenstveno proizvesti kvalitetno sjeme.

Svake godine radimo planove proizvodnje sjemena da ponuda bude široka i da količine budu dovoljne za naše poljoprivredne proizvođače. Radi se i na novom sortimentu u oplemenjivanju. Uz već dobro poznate sorte pšenice, imamo i novije koje su također izvrsno prihvaćene među proizvođačima. Ječam ima siguran i stabilan sortiment.

Jedina briga svake godine je hoće li ga biti dovoljno, koliko je tražen. Tritikale, zob i pir zaokružuju našu ponudu u kojoj imamo za svakoga ponešto. Mnogi traže rješenje i razmišljaju kako i što proizvoditi. Nabava našeg sjemena je vaša najbolja odluka, jer uz BC vi ste u prednosti, poručio je Puškarić.

Dr. sc. Katarina Jukić, direktorica sektora komercijale, ukratko je najavila slijed prodajne sezone.

Prvo je na redu uljana repica, a slijede ozime strne žitarice, od kojih su ustaljene naše perjanice BC Anica, BC Opsesija i BC Ljepotica, a i novije sorte poput BC Vlatke, BC Senzacije i BC Premije vrijedne su pozornosti, naglasila je Jukić i rekla da je najveći uspjeh Bc Instituta vjernost poljoprivrednika koji svake godine traže BC sorte i hibride.

Vrijedan rad oplemenjivača za vrhunske sorte žitarica

Prije obilaska pokusnih polja, riječ je dobio i predstojnik Zavoda za strne žitarice, dr.sc. Marko Maričević.

-Trenutno u Bc Institutu na oplemenjivačkom programu radi četvrta generacija oplemenjivača. Prve dvije generacije postavile su nam visoku ljestvicu s brojnim uspješnim sortama i hibridima, no trudimo se svojim radom nastaviti tim stazama, pa tako u pšenici imamo 102 priznate sorte, a 103. je na putu da uskoro bude priznata, već ove godine. Koliko su naše sorte kvalitetne govori i podatak da su 3 BC sorte u prvih deset na tržištu, istaknuo je Maričević.

Dodao da se pozorno prati sav sortiment na tržištu te da selekcijski rad ide u smjeru kako bi ponudili sorte s onim svojstvima koja su tražena, a kojih trenutno nema na tržištu.

Ono što bih posebno naglasio je da smo mi jedina oplemenjivačka kuća koja ima selekcijski program pšenoraži, odnosno tritikala i to s 4 priznate sorte. Bc Institut je uveo pšenoraž u Hrvatskoj i proširili smo je i popularizirali među domaćim proizvođačima, napomenuo je Maričević i najavio da će u skorije vrijeme predstaviti i novu sortu zobi, koja je trenutno na testiranju u Francuskoj.

Maričević je potom pozvao okupljene na pokusno polje gdje je predstavio BC sortiment strnih žitarica.

Sudionici su na pokusnom polju za zanimanjem pratili pregled BC sorata strnih žitarica koji je vodio dr.sc. Marko Maričević

Prvo su predstavljene sorte pšenice. Najbolja sorta i trenutno vodeća po proizvodnji i prodaji u Hrvatskoj i regiji je BC Anica. Uz visoke prinose ima i kvalitetu prve klase pšenice, a s BC Opsesijom čini okosnicu sortimenta Bc Instituta. BC Opsesija je visokoprinosna sorta s velikim brojem zrna u klasu. Također, sorta je to koja se po proizvodnji ubrzano približava BC Anici. BC Ljepotica je najbolja BC brkulja i najrodnija sorta što se tiče predstavnica brkulja. Nije za teška tla, više je za srednja ili lakša tla. Njene glavne značajke su vrhunski prinosi i srednja kvaliteta, prosječno druge klase.

Uz bok vodećim sortama, predstavljene su i novije sorte BC Senzacija, BC Vlatka i BC Premija. Radi se o vrhunskim modernim i prinosnim sortama, koje pokazuju sve bolje rezultate.

Nakon pšenice, predstavljene su sorte tritikala ili pšenoraži. BC Goran je najzastupljeniji tritikale, vodeća sorta u Hrvatskoj i okolnim zemljama. Izuzetno je rodna sorta nešto kasnije vegetacije. Novija sorta je BC Trenk, vrlo rodna sorta s velikim brojem zrna u klasu.

Od sorata ječma, okupljeni su se mogli uvjeriti u kvalitetu BC Favorita, najstarijeg ječma u pokusu, koji više od 20 godina ostvaruje stabilne i redovito dobre prinose. To je višeredni ječam. Sorta je nešto kasnije vegatacije, ali izuzetne rodnosti. BC Gospodar je najranija sorta za područja gdje se namjerava provoditi postrna sjetva. Izrazito je rane vegetacije i dobrih i stabilnih prinosa.

Jedina hrvatska ozima zob je BC Marta, iako se može se sijati u jarom roku sjetve. BC Marta je vrhunska ozima sorta odličnog uroda i velikog i hranjivog zrna. BC Vigor je jedini hrvatski pravi pir. Ne mora se štititi protiv bolesti klasa. Ne propušta patogene do zrna i kao takav je idealan za primjenu u ekološkoj proizvodnji. Dosta je tražen, pogotovo na tržištu Zapadne Europe.

Nakon obilaska pokusnog polja, uz ručak i druženje, sudionici su mogli razmijeniti dojmove s još jednog u nizu tradicionalno uspješnih Dana polja strnih žitarica Bc Instituta.

BC Anica
BC Opsesija
BC Ljepotica
BC Ljepotica
BC Senzacija
BC Premija
BC Goran
BC Trenk
BC Favorit
Prethodni članakZapočela akcija oralne vakcinacije lisica na području Hrvatske
Sljedeći članakSlopehelper – robot sadašnjosti
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.