Govedarska proizvodnja po svojoj naravi treba biti raznovrsna te može biti isplativa u gotovo svim agrookolišnim uvjetima. Naravno, tehnologija proizvodnje treba biti usklađena s područjem u kojem se odvija te tržištem (potrebama potrošača ili druge gospodarske grane).

Govedarska se proizvodnja danas često gleda kroz intenzivnu proizvodnju koja bi po mliječnoj kravi trebala biti od 8 do 10 tisuća kg mlijeka godišnje, a po tovnom govedu trebali bi biti ostvareni visoki dnevni prirasti i randmani. Međutim, upućeniji i snalažljiviji stočari znaju da se pristojan prihod može ostvariti i u sustavima ekstenzivne, ekološke ili drugih vidova manje intenzivne proizvodnje. Ako se uz to može ostvariti i određena mjera državne potpore, time proizvodnja postaje još isplativija. No, treba imati u vidu da državna potpora ne bude motiv i glavni prihod, jer je takva proizvodnja dugoročno neodrživa. Ekstenzivno govedarstvo jedan je od zanemarenih oblika proizvodnje. Njemu se ne pridaje veliki značaj te se uglavnom drži da bi se njime mogao svatko baviti. No, je li zbilja tako?

Što sve trebaju znati uzgajivači u ekstenzivnom govedarstvu?

Ekstenzivno govedarstvo temelji se na načelu da se goveda drže u što prirodnijem okruženju, da koriste krmiva kakva zateknu u prirodi (paša, brst, suha trava/ sijeno), te da se krepka krmiva i/ili mineralni dodatci daju u minimalno potrebnoj količini. Smještajni uvjeti u ekstenzivnom govedarstvu su naizgled skromni, no znajući da goveda više vole jednostavan pašnjak nego dobru staju, skroman i jednostavan smještaj ponekad je prednost. U ovakvim sustavima držanja treba koristiti sve pogodnosti okoliša. U vrijeme ljetnih vrućina goveda svakako trebaju neku „hladovinu“ za zaštitu od sunca, a tijekom zime trebaju zaklon od snijega i hladnog vjetra. Umjesto vakcina i preventive medikamentima, zdravlje životinja održava se primarno preventivom. Budući da pašnjaci nose određene rizike, posebice od nametnika (parazita), potrebno ih je svakako suzbijati medikamentima, ali i održavanjem pašnjaka.

Odabir pasmine

Hranidba goveda

Ekonomski (gospodarski) motivi ekstenzivne govedarske proizvodnje

Gdje primijeniti ekstenzivno govedarstvo?

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 4/2019

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPovećali smo sredstva za mlade poljoprivrednike – osigurano dodatnih 165 milijuna kuna
Sljedeći članakCijepljenje sorti kestena za dobivanje visokokvalitetnog ploda
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.