Konj koji je ekstremno invadiran unutarnjim parazitima u osnovi nije zdrav, vjerojatno trpi akutne ili kronične bolesti. Do ekstremne situacije, do koje nikada ne bi smjelo doći, doveo je pad imunološkog sustava.

Pored bolesti, pad imunološkog sustava kod konja može izazvati loša hranidba i njega konja. Iskusni tvrde, konji koje oblijetavaju muhe značajno više nego ostale, moraju pobuditi pažnju svog gospodara iako još ne pokazuju vidljive znakove bolesti. Poznato je da su napadi muha gotovo nesnosni, kad su životinje u kritičnoj životnoj fazi, bilo zbog bolesti ili starosti. Nažalost, tako je i kod ljudi. No, istina je da će muhe obljetati u slučaju rana, ali tada će muhe ići i na mlađe životinje, neovisno o dobi te to oblijetanje nema veze s parazitima.

Zdrav konj, sa zdravim imunološkim sustavom, dobrom florom u crijevima, dobrom opskrbom, s manjom podrškom prirodnim sredstvima uz dodatak probiotika, sposoban je održavati razinu parazita ispod granice koja je škodljiva njegovom organizmu. Tako je i sa svim ostalim životinjama i ljudima, zar ne? Iluzorno je očekivati da organizam konja bude potpuno „čist“ jer i mi sami nismo. Potpuno je krivo usredotočiti se samo na parazite i sve pripisivati parazitima. Nije dobro nekontrolirano pribjegavanje aplikatorima koji sadrže paste – antiparazitike.

spirala kod konja
Nesnosni napadi muha

Kemijske paste su problematične iz više razloga:

  1. Pasta je kemijska tvar s kojom u organizam unašamo koncentrirane tvari koje utječu na crijevnu mikrofloru te jetru.
  2. Pasta je kemijska tvar koja ubija crijevnu floru, odnosno probiotske bakterije; crijevna flora je centar imunološkog sustava. Prema nekim autorima, 70 % imunološkog sustava zavisi od ispravnog djelovanja crijevne flore. Osipanje crijevne flore zajedno s toksinima su dodatno jak udarac imunološkom sustavu. Poslije primjene paste konj je zapravo lak plijen za parazite, broj korisnih bakterija, negostoljubivih bakterija za parazite bitno je smanjen, što doprinosi lakšem zadržavanju i razmnožavanju istih. Rekolonizacija parazita odvija se u sve kraćim razmacima.
  3. Paste su sve jače, otpornost parazita je sve veća, javlja se spirala; (prisjetimo se neodgovorne primjene antibiotika). Rezistencija parazita je genetski uvjetovana i najčešće nastaje iz subdoziranja antiparazitika.

 class=
Ždrjebadi prva 2 mjeseca treba češće davati antiparazitike

Koliko kura antiparaziticima godišnje?

Ždrebad ima svoje fiksne protokole koji se fokusiraju na razvojni ciklus konjske gliste koja  za mlade konje može biti pogubna. Dehelmitizacija počinje u starosti 3 mjeseca. Ako je invazija veća, a ždrijebe se prvi puta počisti sa 6. mjeseci tu postoji velika šansa od začepa glistama, kolika pa i rupture crijeva.

Najbolje se držati riječi iskusnih držaoca konja: „Ne konj čist od parazita, već konj siromašan parazitima“.

Prethodni članak6 milijuna kuna za police osiguranja za štetu od divljači
Sljedeći članakKako provjeriti je li državno zemljište u najmu?
Nikola Šneberger, ing.FW
Završio visoku školu za vanjsku trgovinu, diplomirao na akademiji stručnih znanja u Njemačkoj. Završio i stručnu poljoprivrednu školu u Muensteru, smjer ovčarstvo i kozarstvo, gdje stječe zvanje majstor ovčar-kozar. Priznati je član South Africa Boerboktelersvereniging, jedini je europski nosioc njihove velike plakete „Zlatni Ibex“. Član je 7 kozarskih EU organizacija, te inicijator i osnivač prvih kozarskih udruženja na našim prostorima. Materinji jezik njemački. 1961.g. završio je Grafičku školu u Zagrebu - slovoslagar. Nakon položenog V stupnja školovanja i završnog ispita za strane jezike (njemački), zapošljava se u Zastupstvu inozemnih tvrtki „Velebit“ Zagreb. Završava visoku školu za vanjsku trgovinu. Principal, multinacionalna kompanija 3M, šalje ga na školovanje u Njemačku, Duesseldorf, gdje uspješno diplomira na akademiji stručnih znanja (Fachwissenschaft, Druck und Druckmedien), područje tisak i tiskovni mediji. Za vrijeme školovanja u Njemačkoj završava i stručnu poljoprivrednu školu u Muensteru, smjer ovčarstvo i kozarstvo, gdje stječe zvanje majstor ovčar-kozar. Obaveznu praksu provodi na ovčarstvima i kozarstvima u pokrajini Rheinland-Pfalz. Priznati je član South Africa Boerboktelersvereniging, jedini je europski nosioc njihove velike plakete „Zlatni Ibex“. Neovisno, samostalno, uspješno završava vlastiti projekt uvođenja najbolje svjetske mesne pasmine koza na naše prostore uz vizionarsku podršku Gospodarskog lista, te uvođenja navedene pasmine u naše uzgojne knjige. Član je 7 kozarskih EU organizacija. Organizirao je brojne edukativne posjete naših kozara europskim kozarskim Udruženjima, kojima su se pridružili predstavnici Savjetodavne i Selekcijske službe, te predstavnici Agronomskog fakulteta. Inicijator i osnivač prvih kozarskih udruženja na našim prostorima. Uz dobar njemački, služi se engleskim i ruskim jezikom. Meat and Livestock Australia, Rural Industries Research and Development Corporation, The University of Queensland Gatton College za njega navodi: Old fighter for real goat status and for populization of Caprinokultura in Croatia. He writes articles for newspapers to educate tiem on the benefits of goat farming, particulry for meat production.