Hrvatski proizvođač mlijeka s godišnjom proizvodnjom mlijeka od 360.000 kg naspram svojih kolege, proizvođača mlijeka u EU s istom godišnjom proizvodnjom, u protekloj 2022. godini je za prvih 9 mjeseci imao 21.421 euro manje prihode. Razlika se počela smanjivati od ožujka 2023., pa je tako za prvih 9 mjeseci ta razlika još uvijek iznosi 14.723 eura, izračunali su članovi Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

U državama članicama postupno padaju otkupne cijene mlijeka, a sve više proizvođača je prinuđeno zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme. Pad cijene mlijeka u Hrvatskoj je krenuo od lipnja kad je cijena sa 0,50332 eura po kilogramu, pala na 0,49707 eura po kilogramu. Pad se nastavlja i rujnu je cijena pala na 0,48274 eura po kilogramu, a strahujemo da će se nastaviti što će nas učiniti još više nekonkurentnima, izjavio je predsjednik Odbora za mljekarstvo u HPK Igor Rešetar.

Otkupne cijene mlijeka su u padu

Iz HPK ističu kako je na pad cijena otkupa mlijeka ovih dana upozorio i Europski odbor za mlijeko (EMB) te je pozvao donositelje odluka u Europskoj uniji da poduzmu mjere protiv krize kako bi spriječili kolaps tržišta mlijeka.

Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi od rujna, na domaćem tržištu u kolovozu i dalje je primjetan blagi pad otkupnih cijena mlijeka. Prosječna cijena mlijeka realne kvalitete u kolovozu je iznosila 0,48680 €/kg (48,68 €/100 kg) uz 3,91 % m.m. i 3,38 % m.b. što je u odnosu na cijene s početka godine niže za 5,7 %, a u odnosu na cijene godinu dana ranije više za 12,58 posto.

U isporuci mlijeka otkupljivačima u srpnju ove godine sudjelovalo je 2.743 isporučitelja, a isporučena količina kravljeg mlijeka iznosila je 31.157.549 kg. Isporučena količina mlijeka u srpnju u odnosu na lipanj ove godine bila je niža za 2,2 % , a u odnosu na isti mjesec 2022. godine bila je niža za 8,5 %. Prema procjeni, količina mlijeka koje se očekuje u isporuci za kolovoz 2023. god iznosi 30.145.874 kg.

Prema procjeni, cijena mlijeka u rujnu (0,48274 €/kg) ne ukazuje na značajnije promjene, a u odnosu na druge zemlje EU, otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj svrstala se u kategoriju zemalja višeg srednjeg cjenovnog ranga, a prema procjeni za kolovoz na sedmom je mjestu ljestvice EU.

Otkupne cijena mlijeka na EU tržištu i dalje su u padu. Prema dostupnim podacima prosječna cijena mlijeka na razini EU u srpnju iznosila je 43,74 €/100 kg što je niže u odnosu na lipanj za 1,3 %, a u odnosu na cijene godinu dana ranije za 14,3 %. Cijenu mlijeka za kolovoz 2023. god. EK procjenjuje na 43,58 €/100 kg što je u odnosu na otkupnu cijenu mlijeka realne kakvoće na RH tržištu niže za 10,4 %.

Potrebna je bolja raspodjela marži u lancu opskrbe

Budući da u državama članicama postupno padaju otkupne cijene, pa tako i u Hrvatskoj, sve veći broj proizvođača je prinuđen zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme. Pad otkupne cijene mlijeka dobra je vijest za potrošače, ali nikako za proizvođače kojih je svakim danom sve manje i manje. Poznato nam je kako je EMB (Europski odbor za mlijeko) izdao hitno upozorenje da će Europa izgubiti i ekonomski i socijalno ako se krave više ne budu držale u ruralnim područjima i farme više ne budu u mogućnosti nastaviti s radom.

Smatraju da je vrijeme da Europska komisija poduzme odgovornost na razini EU i konačno rastereti tržište mlijeka pokretanjem dobrovoljnog smanjenja proizvodnje, ističu u HPK.  Dodaju kako predstavnici ove europske organizacije navode da je poljoprivreda okosnica ruralnih regija i bez nje bi ova područja jednostavno propala, zbog čega se konačno moraju postaviti temelji za održivi ekonomski i društveni razvoj kako bi očuvali bioraznolikost.

Izvor: Hrvatska poljoprivredna komora