Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu u suradnji sa Središnjim savezom hrvatskih uzgajivača organizirala je 27. Državnu stočarsku izložbu simentalske pasmine goveda. Privukla je čak 212 uzgajivača koji su pokazali više od 500 grla najviše kvalitete iz domaćeg uzgoja. Šampionkom simentalske pasmine proglašena je krava Nina OPG-a Rajaković iz Predavca.

Nina je stara 15 godina i iza sebe ima deset laktacija, a stručni žiri oduševila je – vimenom, stavom nogu, dubinom, leđnom linijom… Ovo je bila šesta Ninina nagrada s raznih sajmova, a svojoj obitelji Nina drži neprocjenjivu vrijednost.

Na sajmu mi je prišao gospodin i pitao za koliko bih prodao Ninu? Rekao sam 50 tisuća eura Nina nije na prodaju, odmah je istaknuo Duško Rajaković čija obitelj ima 26 grla stoke.

Ninu su uvezli iz Austrije 2006. godine kad se i otelila i od tada je ona najvrijednija junica na njihovom OPG-u.

Sa samo dvije godine starosti Ninu je nagradio austrijski savez za simentalska goveda prvom nagradom, dok je 2007. godine osvojila prvu nagradu u kategoriji krava s dva telenja, a godinu nakon bila je šampionka 16. državne izložbe. Ninina kvaliteta nije stala tu pa je 2011. osvojila prvu nagradu u kategoriji bikovskih majki, 2017. diplomu HPA za kolekciju po kravi, a ove godine je službeno šampionsko grlo. Šampionsko zvono najboljoj kravi oko vrata stavio je ravnatelj Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić, a novčanu nagradu uručio je predsjednik Središnjeg simentalskog saveza Damir Horvatić.

Nina je visokomliječna simentalka

U prosjeku Nina daje gotovo 8 tisuća kilograma mlijeka, a maksimalnu mliječnost postigla je u sedmoj laktaciji kad je dala 11.043 kilograma mlijeka. Mnogi ne znaju da u prvim godinama laktacije krava isplati samu sebe, a tek nakon šeste laktacije krene s većim količinama – objasnio je Duško.

Mnogi, kaže, misle da krava vrijedi koliko mlijeka daje, a zapravo su tu bitne mnoge stavke.

Nina redovito daje kvalitetne potomke, uvijek daje puno mlijeka, izgleda idealno za simentalku i njene proporcije i leđna linija su zadivile ovogodišnji žiri u Gudovcu na sajmu – istaknuo je Duško njene kvalitete.

Kako je Nini već 16 godina, priznao je Duško kako se njegova majka najviše brinula o Nini, ali niti on i sestra nisu bježali od odgovornosti. Nina je, kaže, njihova mezimica i definitivno drži poseban status u štali pa tako ima i poseban tretman. Najstarija krava u OPG Rajaković doživjela je 19 godina, a Nina će, nadaju se, premašiti i tu brojku.

tekst i foto: www.zvono.eu

Prethodni članakIskorištava li Hrvatska raspoložive resurse u poljoprivredi?
Sljedeći članak21. Izložba tradicijskih proizvoda „Jesen u Lici“
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.