Pred početak ovogodišnje berbe grožđa u Međimurju na imanju Vinarije Lovrec u Svetom Urbanu u Međimurju održani su Dani ekoloških vinograda, a mi smo nakon što su ‘ugašena svjetla pozornice’ porazgovarali s Krešimirom Lovrecom, sinom najpoznatijeg međimurskog vinara i vinskog viteza, profesora Franje Lovreca, kako bi smo doznali pojedinosti o ovom načinu bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom.

Istina je kako se u Međimurju, a još manje u ostatku Hrvatske jako malo ljudi bavi ekološkim uzgojem grožđa i vina, kao i biodinamičkim uzgojem. U Međimurju tek oko tri-četiri.

Otac Franjo i ja odlučili smo ići stvarati uvjete za uzgoj trsova i vinograda na način kako su to činili njegovi roditelji, bez upotrebe bilo kakvih sintetskih i kemijskih preparata i tako smo 2015. godine započeli ekološku proizvodnju grožđa i vina. Iskustva su gotovo savršena i uvjeren sam, na osnovama iskustva, kako je ekološko vinogradarstvo i vinarstvo sjajna budućnost za međimurska vina, kaže Krešimir Lovrec, čija vinarija danas ima 100 % ekološki uzgoj grožđa i ekološka vina.

U ekološkoj proizvodnji koriste se samo prirodna sredstva, a na takav smo se način u potpunosti riješili američkog cvrčka. Pridržavamo se određenih pravila, a prvo je maknuti herbicide iz uporabe iz naših vinograda.

Puno dajemo na mehaničku obradu što je rezultirao time da smo se riješili mnogih korova iz vinograda i ponovno su njihovo mjesto zaposjeli kamilica, metvica, djeteline i drugo bilje, a i u vinograd su se vratili zečevi i druge životinje. Osamdesetak bolesti napada vinove trsove, a peronospora i pepelnica su u našem kraju najopasnije, ali mi smo ih se riješili, tretirajući protiv njih s kalifornijskom juhom koja nastaje kuhanjem sumpora i vapna te bordoškom juhom, govori Lovrec.

Ekološki vinograd je zdrav i daje dobar urod, navodi Krešimir Lovrec

Radno intenzivan posao

Važnost pridajemo i gnojenju, a za to koristimo prirodni stajski gnoj, koji dolazi u peletima, potpomaže stvaranju humusa koji obogaćuje tlo. Takav način gnojenja rezultira prosječnim, a puno puta i iznadprosječnim prinosima te vrhunskim i kvalitetnim vinima. Istina, ovakav način uzgoja ili proizvodnje iziskuje jako puno ručnog rada, to je radno intenzivan posao. Na kraju svega dobivamo 100 % zdravo grožđe, a berbu obavljamo strojno. To zvuči kao kolizija, međutim stroj bere samo prvu klasu bobica iz kojih dobivamo vina za buteljiranje. Sve ispod toga ne beremo nego ostavljamo na trsovima te koristimo za miješano vino.

Naravno, ima tu i minusa jer stroj ne pobere oko stupova i teško se kreće po strmim položajima. Prinosi su oko 2 kilograma po trsu, jednako kao i kod intenzivnog uzgoja čime pobijamo tezu ili mišljenja kako se ekološkim uzgojem gubi na količinama.

Od 2019. godine sva Lovrecova vina su ekološka. Pinot sivi 2021. njihovo je prvo ekološko vino koje su plasirali na tržište. Dobili su i srebrni Decanter za ekološko vino. Njihova vina mogu se kupiti na imanju u Sv. Urbanu i vinoteci u Varaždinu kraj Gradske tržnice. Trenutno uzgajaju na ekološki način sauvignon, zeleni silvanac, rajnski rizling, sivi pinot, pušipel, muškat žuti i traminac mirisavi.

Decanter je prepoznao kvalitetu ekološki stvorenog vina

Južna Dalmacija je glavno tržište

Njihovo najvažnije tržište je južna Dalmacija koju posjećuju strani i bogatiji turisti koji prepoznaju kvalitetu koju i žele platiti. Lovrecova ekološka vina izvrsno se sljubljuju s dalmatinskim jelima, što turiste čini zadovoljnima. Probili su se na tržišta u Austriji i Švicarskoj, a Lovrecovi i dalje teže imati još bolja vina. Navode i kako planiraju nova ulaganja, od postavljanja zaštitnih mreža protiv tuče ili grada, koji u Međimurju često prave štete. Na kraju je Lovrec pozvao i druge kolege vinogradare kao i one koji to žele postati, da se odluče na ekološku proizvodnju. Za zdrav život i veselje konzumenata!