Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u nazočnosti ravnateljice Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandre Zokić i ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darje Sokolić održala sastanak s predstavnicima regionalnih organizacija vinara i vinogradara.

Teme sastanka bile su jačanje suradnje između svih dionika i učinkovita provedba odredbi Zakona o vinu, mjesto i uloga Regionalnih organizacija vinara i vinogradara i sustav označavanja vina zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) i zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

Raspravljeno je o aktivnostima i radu četiri priznate regionalne organizacije vinara i vinogradara. To su Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. Za cilj imaju promociju vinarskog sektora, a za čiji je rad Ministarstvo poljoprivrede osiguralo sredstva.

 Jedna od tema je bila položaj postojećih oznaka te potreba da se iste u određenoj mjeri mijenjaju te je u tom pravcu istaknuto da se od proizvođača očekuje inicijativa u pogledu izmjena ili dopuna kako postojećih oznaka tako i prijedloga za nove zaštite. Također, razmijenjena su mišljenja o pitanjima primjene novog Zakona o vinu i utvrđen je vremenski okvir za završetak aktivnosti na donošenju podzakonskih akata te kontrole sustava proizvodnje i prometa vina.

-Mogu izraziti zadovoljstvo današnjim sastankom s našim vinarima. Bilo je važno čuti njihovo stajalište oko svih aktualnosti u ovom sektoru, jednom od najpogođenijih tržišnim poremećajima izazvanima širenjem bolesti COVID-19. Svjesni situacije u kojima se nalaze domaći vinari osigurali smo kontinuitet pomoći nastavkom dokazano efikasnih kriznih mjera  Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina, vrijednih 20 milijuna kuna.

Također, nedavno je usvojen trogodišnji Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara za razdoblje od 2021. do 2023., kojima se izravno utječe na jačanje konkurentnosti i prepoznatljivosti domaćih vina, što ćemo nastaviti činiti nizom mjera, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje