Dana 11. svibnja 2021. u Kutjevu otvoren je Laboratorij za senzorna ispitivanja vina Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Svečano ga je otvorila izaslanica ministrice poljoprivrede, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede, Sandra Zokić.

Uz izaslanicu ministrice poljoprivrede, na otvorenju su sudjelovali: zamjenik ravnateljice HAPIH-a prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, Gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir, predsjednik Udruženja vinarstva HGK i predsjednik Udruge graševina Croatica Josip Pavić te predstavnici Udruge „Kutjevački vinari“ i Veleucilista u Požegi.

Ovo je prva podružnica u vinarskoj regiji Slavonije i Podunavlja – jednoj od četiri u našoj zemlji. Znamo da je ime Kutjeva čuveno po vinu i vinogradarstvu. Zato nam je osobito drago da se ovakav laboratorij otvorio upravo ovdje i da smo proizvođačima vina dostupni s uslugom i adekvatnim stručnjacima upravio u Kutjevu. Ministarstvo poljoprivrede kao i Agencija za poljoprivredu i hranu podržava vinare na različite načine, a ovo je još jedna stručna podrška koja će unaprijediti proces proizvodnje vina na ovom području. Svakako i poboljšati odnose  s vinogradarima i vinarima što nam je svakako u interesu, izjavila je izaslanica ministrice Sandra Zokić.

Nazočnima se obratio i Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Agencije za poljoprivredu i hranu. Rekao je kako im je cilj u potpunosti implementirati Zakon o vinu u svim segmentima proizvodnje, te olakšati rad vinarima. Uloga agencije je suradnja sa proizvođačima, kao i omogućavanje lakšeg rada i poslovanja. Gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir se zahvalio svima koji su se angažirali na otvaranju svoje ispostave.

laboratorij

Preko 500 vinara u vinogorju Kutjevo

Nakon otvorenja laboratorija, sazvana je i prva stručna Komisija za organoleptičko ocjenjivanje vina i voćnih vina. Zainteresirani mediji su mogli popratiti proces senzorske analize. 

Kutjevo je u našim razmjerima zasigurno najpoznatije vinogradarsko-vinarsko mjesto, čija je tradicija duga gotovo osam stoljeća. Ima visoku kvalitetu vina i našu najznačajniju vinsku sortu graševinu. To je vinogorje s blizu 500 proizvođača grožđa i vina i više od 1300 hektara vinograda, te udjelom od 15 posto od ukupnih količina vina koja se stavljaju na tržište. Definitivno pripada u skupinu najznačajnijih vinogradarsko-vinarskih  područja u nas.

Na ovom relativno malom području smjestili su se neki od najpoznatijih i najutjecajnijih hrvatskih proizvođača vina. Kutjevo D.D., Krauthaker d.o.o., Vinogradarstvo i vinarstvo „Enjingi“ , Perak d.o.o, Galić d.o.o. i mnogi drugi.

Laboratorij kao dodatna podrška vinarima

S obzirom na značaj ovoga područja unutar regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje, otvaranjem laboratorija, odnosno regionalne ispostave, vinarima će se pružiti dodatna podrška u poslovnom procesu. Sve s ciljem unapređenja cijelog vinogradarsko-vinarskog sektora i bolje povezanosti proizvođača i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

U ovoj ispostavi Regionalnog ureda proizvođači će moći predati zahtjeve i uzorke za stavljanje vina na tržište, gdje će se nakon zaprimanja izvršiti administrativna kontrola i distribucija uzoraka na fizikalno-kemijska i senzorna ispitivanja te će se moći preuzeti i finalna rješenja za stavljanje vina na tržište. Po ključu vinogradarskih površina i broja proizvođača, bit će angažirani i nadzornici, s primarnom zadaćom kontrola na terenu. Oni će biti angažirani i na poslovima potvrđivanja sukladnosti proizvoda prema specifikacijama za zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, prikupljanja uzoraka grožđa za proizvodnju autentičnih vina, arhiviranje uzoraka te provedbu nadzora berbi grožđa za proizvodnju predikatnih vina. 

Sudionici  su razgledali novootvoreni laboratorij uz strogo poštivanje svih epidemioloških mjera. Nakon toga sazvana je i stručna Komisija za organoleptičko ocjenjivanje  vina i voćnih vina, te je popraćen proces senzorske analize. To je prvo ocjenjivanje vina po regionalnom sustavu, a ocjenjivači su odabrani baš iz ove regije.

Kontrolu kvalitete će provoditi najbolji ocjenjivači

Evo što su nam o potrebi otvaranja ovog laboratorija rekli vinari kutjevačkog kraja.

Ovo ispitivanje vina trebalo bi znatno olakšati puštanje vina na tržište. Regionalnu kontrolu kvalitete tu će provoditi najbolji ocjenjivači tog podneblja koji su vrsni poznavatelji svih osobina grožđa i vina, istaknuo je Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi.

– Po Zakonu o vinu ovo je potreba kako bi se službe približile vinogorju i olakšale vinarima dobivanje oznaka izvornosti, rekao je Vlado Krauthaker.

Ovim korakom  se državne institucije približavaju proizvođačima vina. To bi trebalo olakšati rad vinarima, te smanjiti troškove proizvodnje, rekao je Ivica Perak.

Prethodni članakPotpore za proizvođače tovnih svinja
Sljedeći članak3,6 milijuna kuna za pomorstvo i ribarstvo
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.