Obavještavamo vas da Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu započinje s provedbom programa cjeloživotnog učenja, odnosno obrazovanja odraslih, pod imenom „Od vinograda do stola“. Program podrazumijeva stjecanje osnovnih znanja iz vinogradarstva i vinarstva, namijenjenih široj publici.

Ciljana skupina su manji i srednji proizvođači grožđa i vina, kako za vlastite potrebe, tako i oni tržišni. Također, pojedini dijelovi programa mogu biti interesantni trgovcima, ugostiteljima, novinarima ali i običnim potrošačima, ljubiteljima vina, koji žele naučiti više.

Program bi se izvodio kontinuirano tijekom cijele godine, u unaprijed planiranim terminima (blokovima predavanja), najčešće vikendom (petak popodne – subota ujutro). Blokovi teorijske/praktične nastave (tematske cjeline) bi se planirale u najprikladnijem razdoblju godine (kada i inače za nekim temama vlada interes), što bi dodatno doprinijelo atraktivnosti programa. Nastava bi se odvijala na Fakultetu, a praktični dio na pokušalištu Jazbina i na terenu (kod proizvođača grožđa i vina).

Više na https://www.agr.unizg.hr/hr/1172/Program+cjelo%C5%BEivotnog+obrazovanja+%E2%80%9EGro%C5%BE%C4%91e+i+vino+%E2%80%93+od+vinograda+do+stola%E2%80%9C

Završetkom programa stječe se kvalifikacija, „Uvjerenje o osposobljavanju za poslove vinogradara i vinara“, koja se upisuje u radnu knjižicu, što može biti vrlo poticajno za beke skupine potencijalnih polaznika.

Prethodni članak40 milijuna kuna za ribarstvo i akvakulturu
Sljedeći članakU e-savjetovanju prijedlog programa Školski medni dan za 2022. godinu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.