Stranice u tiskanom izdanju: 57 – 59

Poljoprivreda je kroz povijest, gotovo u svim zemljama zapostavljena i omalovažavana, kao manje vrijedna ljudska djelatnost. Do nedavno, države EU stimulirale su proizvođača na što veću proizvodnju putem subvencija za mineralna gnojiva, pesticide, sjeme, gorivo i slično, što je dovelo do ekoloških degradacija i erozija poljoprivrednih tala. Danas direktive EU nizom propisa ograničavaju upotrebu mineralnih gnojiva i pesticida.

Ponekad, da se izgradi nešto novo treba srušiti nešto što postoji tamo od pamtivjeka. Oba procesa su teška i naporna, ali efekt nas veseli narednih godina, samo moramo mudro izabrati koju tehnologiju ćemo primijeniti. Moj cilj je educirati poljoprivrednike da se više brinu za tlo, bolje surađuju s prirodom i time povećavaju efektivnost gnojidbe.

Najbitnija je organska tvar

Već nekoliko godina radim na području agroekologije u Europi i sjevernoj Africi. Moja iskustva potvrđuju da u sustavu maksimalne suradnje poljoprivrednika i prirode najmanjim troškom postižemo najbolje ekonomske rezultate. Dva najbitnija čimbenika su količina organske materije i zraka u tlu. Svakih jedan posto humusa može skladištiti oko 250 000 litara vode koju, naravno, biljke mogu iskoristiti. Dušik je element koji čini 75 % atmosfere. Većina biljaka ne može ga apsorbirati iz zraka i skladištiti, ali leguminoze se jako dobro snalaze. Zbog toga ih treba uvrstiti u plodored ili kao zelenu gnojidbu u trajnim nasadima. Dušik koji su one „ulovile“ je u obliku koji je jako lako dostupan drugim biljkama i dozvoljava smanjenje potrošnje mineralnih dušičnih gnojiva. Vrijedi napomenuti kako istraživanja pokazuju da slijedom loše poljoprivredne prakse svake godine s jednog hektara „bježi“ 50 kg N.

Gujavice

Tablica: Rezultati francuskih analiza koristi od uzgoja mješavina za zelenu gnojidbu

Strojevi

Dopunska prihrana

Uloga mikorize u suvremenom uzgoju bilja

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 8/2019

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje