Međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca Wine EnoGastro Vip Event održana je krajem ožujka u zagrebačkom hotelu The Westin. Sve s ciljem poslovnog povezivanja domaćih proizvođača i ugostiteljsko-turističkog sektora te edukacije i podizanja kvalitete usluge.

Konferencija je okupila brojne vrhunske enologe, vinare, vinogradare, edukatore, vodeće lokalne proizvođače gastronomskih delicija te ugostitelje i hotelijere. U prigodnom govoru predsjednik HGK-Komore Zagreb, Vitomir Klasić, naglasio je da je izuzetno važno da se proizvođači mogu predstaviti svojim proizvodima u trenutku kad su opskrbni lanci u problemima. Ne zna hoće li se moći uvoziti neki proizvodi.

U ovom trenutku je bitna samodostatnost i siguran sam da Hrvatska ima potencijala za to. U Slavoniji je žitnica, imamo polja i vinograde. No, potencijale treba pravilno iskoristiti, rekao je Klasić.

Spomenuo je da je samo na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije registrirano više od četiri tisuće OPG-ova koji se bave proizvodnjom vina i uzgojem vinove loze.

Predstavljene brojne vinarije

Na jedinstvenom enogastronomskom događaju sudjelovalo je 35 izlagača iz Hrvatske, BiH i Slovenije. Kvalitetna vina predstavile su vinarija Burnum, vinarija Kopjar, vinska kuća Pavlomir, vinarija Matić, vinarija Prelac i druge.

Među izloženim nagađenim vinima našla su se i vina istarske vinarije Gulio Ferenac.

Godišnje proizvedemo 25 tisuća vina. Na kućnom pragu prodamo 80 posto. Surađujemo i s nekoliko restorana. Zbog potražnje planiramo i povećati proizvodnju vina, istaknula je Mariana Ferenac.

Uz vina najboljih vinara posjetitelji su mogli kušati voćne likere i rakije obrta za tradicionalnu proizvodnju i poljoprivredu Đanić; voćne likere i rakije, od kojih se posebno ističe svojim okusom rakija Jesenka, destilerije Pavelić iz Gospića. Zbog jedinstvenog okusa veliki interes posjetitelja izazvao je aromatizirani gin Pink Robin destilerije Imagine Spiritis iz Vrsara. On je već poznat na tržištima Italije, Slovenije i Njemačke. Radi se o ručno rađenom ginu u malim serijama, od najčišćeg žitnog alkohola. Destilira se s dvanaest dragocjenih začina u posebno dizajniranom bakrenom koltlu. Jedinstven gin stvara završna marceracija s istarskim bobicama aronije koja je organski uzgojena nedaleko destilerije.

 class=
Imagine Spirits – Pink Robin

Proizvođači hrane – nezaobilazan dio vinskih manifestacija

Prosjetiteljima su se predstavili i proizvođači hrane. Poljoprivredno gospodarstvo Orehovec izložilo je pačje paštete i sušena pačja prsa te novi proizvod, salamu od divljači.

PG Orehovec je osvojio dvije međunarodne nagrade, za dizajn pašteta i ambalaže za pačja prsa. Vlasnik Juraj Orehovec je rekao da se PG Orehovec već 20 godina bavi prirodnim uzgojem peradi. U zatvorenom uzgoju je oko 700 tisuća pilića, a u slobodnom uzgoju 50 tisuća pilića te u zatvorenom uzgoju 50 tisuća patki.

 class=
Proizvodi s PG Orehovec

Na manifestaciji su predstavljeni i Dukatovi sirevi  „President“ , raznovsna ponuda tartufa te tartufskih proizvoda. Turistička zajednica općine Plitvička jezera predstavila je tradicionalne kolače i med, a Turistička zajednica grada Gospića autohtoni lički proizvod, sir škripavac. Direktorica Turističke zajednice grada Gospića Maja Strilić istaknula je uspješno povezivanje poljoprivrede i turizma u Lici.

U zadnje dvije godine izdali smo letke s kontaktima OPG-ova koji su podijeljeni iznajmljivačima smještaja. Na taj način smo spojili goste s domaćim proizvođačima koji im dostavljaju svoje proizvode i odaziv gostiju je velik, rekla je Strilić.

Manifestacija je posjetiteljima pružila i kvalitetan edukativan sadržaj. Održane su radionice na temu „Digitalni marketing u turizmu i ugostiteljstvu“, „Koliko je bitna promocija vina u medijima?“, „Kako unaprijediti kvalitetu odjela hrane i pića“, „Moderni gin – putevi i stranputice“, „Preduvjet za razvoj turizma, povećanje posjećenosti u ugostiteljstvu te povećanje profita“. Posjećenost je bila dobra.

Poznati vinar i suvlasnik poljoprivrede zadruge „Maslina i vino“ (MasVin) Radoslav Bobanović održao je zanimljivu radionici na temu „Ekološka izvrsnost vinara Zadarskog kraja“. Ova poljoprivredna zadruga je značajan ekološki proizvođač vrhunskih vina, ekstra djevičanskog maslinovog ulja i smokava. Oko 60 hektara razminirane i opožarene površine u Polači je pretvoreno u plodno tlo pogodno za ekološki uzgoj. Zasađeno je 12 000 stabala maslina, 1 000 stabala smokava i 45 000 trsova vinove loze, osam je francuskih i hrvatskih sorti. Za potrebe navodnjavanja tla i nasada, osim obližnjeg potoka, sagrađena su tri akumulacijska bazena sa sustavom infrastrukture napajanja za svaku voćku.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje