Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu u ožujku je održan okrugli stol na temu „Žene u vinogradarskoj-vinskoj struci“ u sklopu projekta „Novi početak za stare hrvatske sorte vinove loze“, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj okruglog stola bio je ojačati promociju žena u vinogradarskoj-vinskoj struci i ohrabriti nove generacije studentica da krenu njihovim putem.

Na okruglom stolu su sudjelovale Zrinka Vinković-Jergović, enologinja vinarije Kutjevo, Marija Vukelić, organizatorica promotivnih i edukativnih aktivnosti u vinogradarstvu i vinarstvu, Lucija Kovačević, voditeljica vinograda vinarije Feravino, Mare Miošić-Greblički, vlasnica obrta za savjetovanje i analizu „ Enolog“, Katarina Peršurić, direktorica i enologinja tvrtke Pjenušci Peršurić te Jelena Šimić-Valentić sommelierka i direktorica tvrtke Pupitres.

Okrugli stol je započeo predavanjem pod nazivom „Žene stvaraju i obogaćuju svijet vina“. Predavanje je održala Tanja Prekodavac, psihologinja s višegodišnjim iskustvom upravljanja ljudskim resursima. U svom predavanju osvrnula se na razvoj karijere žena tijekom povijesti. Ukazala je na bitne karakteristike za opstanak u svijetu poduzetništva. Naglasila je da su prema nekim povijesnim podacima žene začetnice agrikulture pa su se i prve susrele s proizvodnjom vina.

Tijekom 20 stoljeća mnogim isključivo muškim djelatnostima počinju se baviti žene, a u nekim su i prevladale. No, unatoč sve većem udjelu žena s visokom naobrazbom, danas je još uvijek značajno manje žena poduzetnica i onih na rukovodećim položajima. Stoga je preduvjet za poduzetništvo osnaživanje žena.

Prekodavac je navela da kao i kod drugih poduzetnica za osnaživanje žena u vinogradarsko-vinskoj struci su bitni coaching (metoda kojom se podržava osobni i profesionalni razvoj pojedinca), networking, odnosno širenje mreže kontakata za posao te osobno brendiranje. Poručila je da unatoč još uvijek teškim oklonostima 21. stoljeće je najbolje vrijeme za život žena i žene to trebaju iskoristiti. U daljnjoj raspravi su uspješne žene s hrvatske vinske scene progovorile o svojoj karijeri i podijelile iskustva. Sudionice skupa istaknule su kako ih prepreke nisu spriječile da rade posao koji vole. Danas se smatraju ravnopravne s muškim kolegama. Složile su se da osim njihove upornosti i kreativnosti za uspjeh u vinskom svijetu je bila presudna velika podrška obitelji i šire zajednice.

 class=
Sudionice okruglog stola „Žene o ženama u vinogradarstvu i vinarstvu (foto: Julio Frangen)

Vinarstvo nije posao, već stil života

Putem ZOOM-a nazočnima se s poluotoka Pelješca obratila Marija Mrgudić, vlasnica vinarije Bura-Mrgudić.

Obitelj Mrgudić ima 7 i pol hektara vinograda na nekoliko lokacija, a za proizvedena vina dobila je brojne nagrade. Gotovo polovica proizvedenog vina izvozi se na američko tržište. Tamo je mala obiteljska vinarija opstala dvadesetak godina i izgradila svoj ugled. Za Mariju Mrgudić može se reći da je pravi uzor mladim generacijama koje se odluče posvetiti vinskom poslu. Ljubav prema vinogradarstvu razvila je u djetinjstvu kad je s bratom Nikom Burom radila u vinogradu.

Odrasla sam u vinogradarskoj obitelji što je i odredilo moj životni put. Kad sam nastavila s obiteljskom tradicijom smatralo se da vinogradarstvo nije baš za žene. Mogu reći da me nisu ozbiljno shvaćali u tom poslu. Radi se o jednom mukotrpnom poslu i možda je zbog toga više predodređen za muškarce. No posvetila sam se ozbiljno tome, ispričala je Mrgudić.

Enologinja Zrinka Vinković-Jergović osam godina radi u vinariji Kutjevo, a u vinskoj struci već 20 godina. Naglasila je da posao enologa omogućuje brojna putovanja i edukacije, ali ga se mora raditi s ljubavlju i strašću. Svoj posao istinski voli. Nakon diplome na Agronomskom fakultetu za njega se je odlučila jer je i otac bio enolog te su joj bile zanimljive teme vezano uz vino.

Raditi u vinariji Kutjevo je stvar prestiža. Tvrtka je desetljećima primjer proizvodnje kvalitetnih vina i od zaposlenika su velika očekivanja. Jedna trećina zaposlenika su žene, a njih jedna polovina radi u poslovnoj jedinici vinarstvo i vinogradarstvo. Uvijek rade na pedantnm i odgovornim poslovima, rekla je Vinković-Jergović.

Lucija Kovačević je 2018. godine na Agronomskom fakultetu diplomirala vinarstvo i vinogradarstvo. Kao najbolja studentica generacije, 2017. godine dobila je studentsku stipendiju Miljenko Grgić (Mike Grgich). Četiri mjeseca je boravila na praksi u kalifornijskim vinogradima, u dolini Nape i Sonoma. Boravak u Kaliforniji dao joj je bogato životno i praktično iskustvo. Tijekom prakse sa studentima iz cijelog svijeta bila je aktivno uključena u rad vinarije.

Sudjelovala je u procesima u podrumu, od prijema i obrade grožđa, preko praćenja procesa fermentacije do stavljanja u bačve na odležavanje. No nakon završenog fakulteta s suprugom, također agronomom, zbog posla se iz Zagreba preselila u Slavoniju. Danas oboje kao tehnolozi vinarstva rade u vinariji Feravino u Feričancima koja godišnje proizvede oko 900 tisuća litara vina. Izvoz tih vina je u više od 20 zemalja svijeta.

Kad smo vidjeli da u natječaju traže dva tehnologa nismo se dvoumili da se javimo. Posao smo objeručke prihvatili i to se pokazalo dobrom odlukom. Šefovi u vinariji Feravino bile su žene, a počela sam i ja kao nadređena raditi u vinogradu s djelatnicima, ispričala je Kovačević.

Smatra kako muškim djelatnicima nije bio problem što im je žena nadređena, nego to što ima samo 25 godina.

Pokazivanjem znanja dobila sam njihovo povjerenje. Ipak je ključ svega znanje koje se prenosi na druge, tvrdi Kovačević.

Naglasila je kako se planira i dalje stručno usavršavati na svim područjima vinogradarske i vinske proizvodnje.

 class=
Lucija Kovačević preselila je u Slavoniju i radi u vinariji Feravino (izvor fotografije: www.zena.hr)

Bitna je suradnja svih osoba u proizvodnji

Prije nego što se je upustila u poduzetničke vode Mare Miošić-Greblički je više od tri godine radila u vinariji Agrolaguna Poreč.

U to vrijeme napravljeno je milijun litara vina i tamo sam dobro izučila zanat. Danas, osim što se bavim analizom vina i savjetovanjem u proizvodnji, manje količine vina i pjenušce proizvodim za potrebe obiteljskog restorana. Tijekom svog rada nikada nisam kao žena nailazila na nikakav otpor muških kolega već na dobru suradnju, ispričala je Miošić-Greblički.

Smatra kako je zajednička suradnja muškaraca i žena u vinogradarsko-vinskom poslu vrlo bitna da bi se došlo do željenog uspjeha. Iako je studirala ekonomiju Jelena Šimić-Valentić je izgradila karijeru u vinskom svijetu. Njezin vinski bar Pupitres u Frankopanskoj ulici broj 1 predstavlja novi format na zagrebačkoj sceni. Vrlo je popularna i istoimena vinska škola.

Do sada smo odradili 930 vinskih radionica. U zadnjih pet godina na tim radoinicama dominiraju žene. Međutim, u zadnjih godinu dana sve je više i muškaraca, istaknula je Šimić-Valentić.

Prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta istaknula je kako su inspirativne karijerne priče sudionica okruglog stola pokazale da žene u vingradarsko-vinskoj struci jesu vidljive i prepoznatljive. Smatra da kod žena često postoji problem kako uskladiti privatni i poslovni život. Stoga je uspješnim ženama i u vinogradarsko-vinskoj struci podrebna podrška i razumijevanje obitelji.