U Pravilniku o provedbi izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja (NN 145/12) objavljen je popis izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja. Tako je moguće ostvariti osim izravnih plaćanja po površini i dodatnu potporu do 700 kn po ha za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja ako je ona na popisu.

Kako ostvariti potporu?

Da bi korisnik ostvario potporu za ovakve nasade mora biti upisan u Upisnik OPG-a. Njegovo zemljište na kojem se nasad nalazi mora biti registrirano u ARKOD sustavu. Površina parcele mora biti veća od 500 m2. Također, mora podnijeti Zahtjev za ulazak u sustav potpore za očuvanje izvornih i zaštiguće ostvariti osim izravnih plaćanja po površini i dodatnu potporu do 700 kn po ha za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja ako je ona na popisu(IZVK zahtjev) na listu A i prijaviti površine pod proizvodnjom na listu B.

Nadalje dužan je Regionalnom uredu APPRRR-a dostaviti najkasnije do 10. lipnja tekuće godine valjane dokumente o porijeklu sadnica (otpremnica/račun i deklaracija/ certifikat).

Poljoprivredni proizvođači koji udovoljavaju uvjetima, dobivaju Odluku o ulasku u sustav potpore za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja.

Dužni su u razdoblju od dvije godine obavljati proizvodnju na onoliko hektara koliko je utvrđeno u Odluci. Također, pridržavati se uvjeta višestruke sukladnosti. Podnijeti izvješće Ministarstvu poljoprivrede o urodu za površine pod proizvodnjom najkasnije do 31.1. iduće godine za prethodnu proizvodnu godinu.

Vrijeme je jesenske sadnje voćnih vrsta. Možda se netko odluči i za sadnju izvornih i zaštićenih kultivara. Proizvođači koji već imaju nasade zasađene navedenim kultivarima, te imaju potrebnu dokumentaciju mogu ostvariti potporu i za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara.

""

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPoljoprivredni proizvodi zaštićene kvalitete: Komisija odobrila tri nove prijave
Sljedeći članakAktualno razmatranje stanja u sektorima žitarica i uljarica
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.