Unatoč pandemiji korone i lošijem vremenu, u Cerniku je krajem listopada uspješno održana sad već tradicionalna edukativno-izložbena manifestacija „Sačuvajmo stare sorte Cernik 2021“. U atriju Kulmerova dvorca okupilo se četrdesetak izlagača čuvara starih sorti voća, šumskih voćkarica, povrća, ljekovitog i začinskog bilja iz raznih krajeva Hrvatske te Njemačke i Švicarske.

Unutar zidina starog dvorca koji vapi za obnovom, posebno su bili dojmljivi lijepo ukrašeni štandovi. Na njima je sve prštalo od boja, mirisa, okusa i oblika jabuka, krušaka, dunja, oskoruša. Zatim raznog povrća, starinskog šarenog kukuruza i graha, te raznih prerađevina. Bilo je vina, likera, sokova, pekmeza, džemova, kolača… Naveliko se osjećala i ta ljubav i pozitivna energija koja je zračila prema tradicijskoj prirodnoj baštini i njezinu očuvanju za što se zauzimaju zaljubljenici u stare sorte.

Teško je i nabrojati čime su se naši sakupljači i čuvari starih sorti predstavili, pripremajući se dugo za Cernik. Vrijeme ove izložbe je za njih, kao i razmjena plemki i sjemenja starih sorti koja se održava u ožujku, posebno doba u godini.

Presretni smo što smo se opet okupili, što se ponovno susrećemo i družimo kao jedna velika složna obitelj. Na našim izložbenim štandovima pokazali smo koliko se bogatstvo nalazi u našim voćnjacima. Njime želimo potaknuti i mlade da se više okrenu prirodi i očuvanju tog bogatstva, rekao nam je Đuro Božić iz Gradišta kod Županje. On u svom voćnjaku ima zavidnu kolekciju od oko 150 različitih starih sorti jabuka, krušaka i drugog voća. Vrlo rado dolazi u Cernik na izložbe i razmjene plemki.

Uz stare sorte i uzgoj egzotičnog voća

A o kakvom je entuzijazmu riječ govori primjer njegova sumještanina Ivice Kadića koji živi u njemačkom gradu Gottingenu. On je obilaženjem tamošnjih starih voćnjaka, drvoreda i parkova prikupio više od dvjesto plodova starih sorti jabuka, krušaka i drugog voća koje je izložio u Cerniku.

Nijemci imaju poseban odnos prema starim sortama voća koje ljubomorno čuvaju. Imaju puno starih voćnjaka, podižu i nove nasade sa starim sortama. To me je još više potaknulo da velik dio slobodnog vremena provedem u istraživanju starih sorti, kaže Ivica. Njemu u tom poslu pomaže i prijateljica Manuele Neumann iz Njemačke. Ona je također izlagala u Cerniku i bila oduševljena izložbom.

Ova jesenska izložba plodova izvrsna je u kombinaciji s proljetnom razmjenom plemki i sjemenja. Sada zainteresirani u Cerniku mogu vidjeti i kušati plodove sorti koje im se sviđaju. U proljeće mogu te plemke cijepiti u svojim voćnjacima i saditi ili sijati odabrano povrće i začinsko i ljekovito bilje, kaže Petar Gogić iz Bukovice, jedan od inicijatora razmjene plemki.

Na skupovima voćara u Cerniku od početka sudjeluje Davor Golub, poznati voćar iz Našica. Osim starih sorti jabuka, krušaka, trešanja, šljiva i drugog voća uzgaja i poneko mediteransko i egzotično voće. U svojim nasadima u srcu slavonije ima oko 150 smokava. Ima i dosta stabala japanskih jabuka, a uzgaja i asimine, žižule i druge vrste.

U Cerniku, u koji uvijek i rado dolazim, među ostalim izložio sam džem od smokava za kojim je vladalo poprilično zanimanje –  prodao sam nekoliko desetaka teglica tog slatkog i ukusnog proizvoda, kaže Davor koji cijele sezone prodaje raznovrsno voće na svom prepoznatljivom štandu u Našicama.

Sve više prerađevina od starih sorti voća

Zanimljivo je i vrijedno istaknuti da se na cerničkoj izložbi iz  godine u godinu izlaže i nudi sve više prerađevina od voća i povrća. To je također jedan od ciljeva te manifestacije – promocija proizvodnje i prodaja.

Primjerice, jedan od mlađih izlagača Alen Uremović iz Zagreba, čija obitelj ima prekrasno ekološko imanje „Zemlja voćnjaka“ u Rakovici kod Plitvičkih jezera, izložio je upravo prerađevine.

Za sada od prerađevina u ponudi imamo džem od dunje, šljive i drijenka, sirupe od drijenka i od bazge te dvije vrste ajvara. Surađujem sa sestrom Anom, koja drži restoran „Papaver“ u Mlinovima. Proizvode prodajemo i putem web-shopa, kaže ovaj mladi i poduzetni čovjek koji je prvi put izlagao u Cerniku. Zajedno s obitelji prije pet godina počeo je podizati ekološke voćnjake u kojima dominira kesten. Imaju i hektar nasada starih sorti krušaka, jabuka, dunja i šljiva. Imaju i planove za razvoj ruralnog turizma.  

I Alenov kolega Tomislav Magdić iz Slunja po prvi put je izlagao u Cerniku, također prerađevine. Moglo se pronaći liker od drijenka, drijenak u rakiji, bučino ulje. Proizvodi i rakije od šljive turkinje i crnice i od kruške tepke. S vremenom planira proširiti ponudu prerađevina od voća.

Prije 15 godina posadio sam plantažu s 200 drijenaka, imam manji nasad kruške tepke, plantažu višnje, imamo i drugog voća. Planiram posaditi i manji nasad kruške viljamovke. Iz ljubavi se bavim voćarstvom. Planiram razvijati malo obiteljsko gospodarstvo i baviti se preradom voća u rakije. Zanima me sve što je staro, domaće i prirodno. Za mene je ova izložba jedno novo lijepo iskustvo. Razmišljam da nešto slično organiziramo i kod nas u slunjskom kraju, kaže Magdić.

Edukativna predavanja o perspektivama voćarstva i resursima starih sorti

U Cerniku smo te subote čuli puno lijepih pozitivnih priča zaljubljenika u stare sorte, u prirodu, u proizvodnju zdrave hrane. Za to u Hrvatskoj imamo puno mogućnosti. Pitanje je kako aktivirati te potencijale i resurse. Važno je, kažu, spasiti i očuvati stare sorte zbog njihove otpornosti i pogodnosti za ekološku proizvodnju. Također ii zbog biološke raznolikosti i očuvanja vrijedne tradicijske baštine.

Uz izložene plodove i prerađevine, u sklopu jesenske edukativno izložbene manifestacije pod nazivom „Sačuvajmo stare sorte Cernik 2021.“ održana su i dva predavanja.

Prof. dr. sc. Zoran Keserović iz Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad govorio je o perspektivnim voćnim vrstama, sustavima proizvodnje i genetičkim resursima autohtonih vrsta i sorti voća. Dipl. ing. agr. Jasna Kladarić i dr sc. Silvio Šimon, oboje iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, govorili su o mjerama ruralnog razvoja s naglaskom na voćarstvo.

U sklopu izložbe proglašena je ovogodišnja „Kraljica jabuka Cernik 2021“. Najviše glasova dobila je stara sorta božićnica koja je prilično zastupljena upravo u cerničkom kraju i tom dijelu slavonije. Drugo mjesto osvojila je slavonska srčika, a treće crveni boskop.

Cerničani zadovoljni razvojem manifestacije „Sačuvajmo stare sorte“

Istog dana održana je također druga tradicionalna manifestacija „Dani cerničkog portugisca“. Mlado vino krstio je požeški vinski kardinal Vlado Bauer, a za ovogodišnjeg kuma izabran je Vjeko Hudolin.

Izložbu su i ove godine uspješno organizirali Ministarstvo poljoprivrede, Brodsko-posavska županija, Općina Cernik, Udruga vinogradara i voćara Cernik, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hudolin iz Dragalića i facebook grupa „Sačuvajmo stare sorte“ koja okuplja više od 13 tisuća članova.

Vitomir Žakić, načelnik Općine Cernik i Zvonko Živković, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik istaknuli su zadovoljstvo razvojem akcije „Sačuvajmo stare sorte“. Kako kažu, uistinu doprinosi očuvanju tih sorti, tradicijskog blaga u ovom dijelu Slavonije, ali i šire u Hrvatskoj. Zadovoljni su i što je njihova Udruga kompletirala liniju za proizvodnju prirodnih sokova. Imaju svoju manju hladnjaču i sušaru, zajednički voćnjak starih sortri, te strojni prsten. Puno očekuju i od projekta Poljoprivredno-poduzetničkog inkubatora, investicije vrijedne oko 11 milijuna kuna, koju planiraju kandidirati na natječaj. Ako im to prođe, bio bi to veliki zamašnak razvoju voćarstva i vinogradarstva u cerničkom kraju.

Davor Golub, Đorđe Dokmanović, Petar Gogoić i Kristijan Bojinčić

Plodovi starih sorata

Održana su zanimljiva predavanja o voćarstvu

Zajednička slika izlagača Davor Golub iz Našica, Miroslav Skokić iz Ivanovaca,  Kristijan Bojinčić iz Osijeka, Hijacinta Alasić, Zvonko Vincetić, Zvonko Živković, Branko Sokić i Vera Sokić iz Cernika, Vesna Branilović iz Čakovca, Blanka Sremac, Mirjana Latinović, Nevenka Milinčević, Ivana Butorac, Anastazija i Josip Perković iz Nove Gradiške, Trudi Boršoš iz Berna (Švicarska), Petar Gogić iz Bukovice, Mladen Katić iz Perenaca, Anđa i Vjeko Hudolin iz Dragalića, Božica Vukas iz Rijeke, Đorđe Dokmanović iz Moravica, Tomislav Krpina iz Popovače, Ivan Kadić, Ivica Kadić, Marica i Đuro Božić iz Gradišta, Manuela Neumann iz Gottingena (Njemačka),  Anđa i Miran Novokmet, Anica i Stipan Andrić iz Kutine, Natalija i Marko Turas iz Lipovljana, Tomislav Magdić iz Slunja, Alen Uremović iz Rakovice, Petar Mihaljev iz Podgorača, Mario i Luka Juretić iz Garešnice, Sanja Podkonjak, predstavnica Dječjeg vrtića iz Cernika i Vehid Ibraković, Učenička zadruga „Tkanica“ Srednje škole Matija Antun Relković iz Slavonskog Broda.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje