Antea

Nova je kvalitetna sorta s velikim zahtjevom na zbroj inaktivnih temperatura (hladnoće u razdoblju mirovanja vegetacije), pa je stoga preporučujemo samo za sjeverno kontinentalno uzgojno područje. Sorta je srednje bujnog rasta, a odlikuje se dobrom rodnošću, odnosno optimalnom rodnošću kvalitetnih plodova izvrsnog okusa. Plod je izduženog stožasta pravilnog oblika, srednje veličine tijekom cijelog razdoblja proizvodnje. Boje je briljantno crvene, a ne mijenja boju u vrijeme zriobe. Meso je konzistentno pa su plodovi otporni na manipulaciju za tržište. U vrijeme berbe i nakon toga odlikuje se čvrstoćom. Dozrijeva 5 dana poslije sorte Clery.

Clery

Sorta se preporučuje za sjeverno kontinentalno područje, jer ima velik zahtjev na zbroj inaktivnih temperatura (hladnoće u vrijeme mirovanja vegetacije), i to 700 sati. Sorta razvija bujne do srednje bujne grmove. Rodnost je vrlo dobra, odnosno visoka. Plod je pravilnog oblika izduženog stošca. Boja ploda je karmin briljantno crvena. Plod se odlikuje dobrom čvrstoćom, pa dobro podnosi prevoženje i manipulaciju tijekom prodaje na tržištu. Plod je velik, a meso je vrlo mirisavo, izvrsne kakvoće. Dozrijeva za berbu 8 dana prije sorte Elsanta, ili 5 dana prije sorte Madelene. Sor ta je pri klad na i za uzgoj u lon ci ma. Rana sorta koju karakterizira optimalna kombinacija rodnosti i kakvoće plodova. Komercijalno je vrlo atraktivna.

Elsinore

Sorta je srednje bujnog rasta s lišćem intenzivno zelene boje, a vrlo rodna. Elsinore je mjesečarka (remontana), pa joj plodovi dozrijevaju tijekom razdoblja vegetacije. Stoga je ovo prije svega amaterska sorta za kućne vrtove i podmirenje vlastitih potreba. Cvjetovi su izdignuti iznad lišća.

Prethodni članakBrzi test na patogene bakterije u mlijeku mastitičnih krava
Sljedeći članakHrvatski posavac – najznačajnija pasmina konja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.