Nakon vrlo loše 2022. i ove godine proizvodnja jabuka nije na željenim razinama. Prema određenim procjenama, očekuje se viša proizvodnja nego lani, no zbog nepovoljnih agroklimatskih uvjeta, znatan dio uroda mogao bi završiti u preradi kao industrijska jabuka. Zbog mrazeva, posebno u nekim dijelovima Hrvatske, kišnih razdoblja tijekom godine i slabog oprašivanja, smanjena je proizvodnja jabuka.

Sve to, kao i tržišta okolnih država, utječe na cijene jabuka pa na veletržnicama i tržnicama u posljednjih mjesec dana bilježimo rekordno visoke cijene jabuka. Proizvođači zbog povećanih troškova proizvodnje, smanjenog uroda očekuju više cijene, a potrošači negoduju budući da uz rast cijena gotovo svega i cijene jabuka su više nego ikada.

Na tržnicama bilježimo velik raspon cijena

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna otkupna cijena jabuka u 2022. iznosila je 43,5 centi/kg, a ove godine proizvođači očekuju prema određenim izjavama oko 60 centi/kg. Prema podacima s veletržnica prosječne cijene jabuka u tjednu do 29.10.2023. godine, ovisno o sorti, bile su u rasponu od 1,08 do 1,45 €/kg. U navedenom tjednu na veletržnicama najviše su bile cijene jabuka sorte Fuji i tržene su od 0,80 do 2 €/kg, s prosječnom cijenom od 1,45 €/kg, zatim granny smith po prosječnoj cijeni od 1,36 €/kg uz raspon cijena od 0,80 do 1,70 €/kg, a najniže su bile cijene jabuka sorte idared i tržene su od 0,80 do 1,50 €/kg. Na veletržnicama najniže cijene jabuka od 0,80 €/kg bilježimo u Zagrebu, dok su na ostalim veletržnicama cijene više.

Na tržnicama su prosječne cijene jabuka više u odnosu na one s veletržnica od 12,5 % do 45,7 %, a veće su razlike kod sorti jabuka s nižom cijenom na veletržnicama. U odnosu na prošlu godinu cijene jabuka u navedenom tjednu su na veletržnicama bile više od 12 do 52,8 %, dok su na tržnicama bile više od 19,4 do 46,5 %. Na tržnicama bilježimo veliki raspon cijena. To prije svega ovisi o sortama jabuka, ali i mjestu u kojem se tržnica nalazi. Najviše cijene npr. jabuke sorte idared bilježimo u Puli od 1,60 do 3,00 €/kg, zatim oko 2,00 €/kg u Karlovcu, Koprivnicu, Požegi, Splitu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu. Ponuda domaćih jabuka na tržištu je dobra, no uočljiva je dobra ponuda i iz uvoza. Budući da je urod jabuka prošle godine bio slab, ove godine u prvih sedam mjeseci bilježimo veći uvoz i to za 39 % te manji izvoz.

Uvezlo se 16.196 tona svježih konzumnih jabuka uz prosječnu uvoznu cijenu od 0,57 €/kg. U prvih sedam mjeseci ove godine gotovo 65 % ukupnog uvoza konzumnih jabuka uvezlo se iz Poljske i to po prosječnoj cijeni od 0,44 €/kg. Tijekom prošle godine u razdoblju od rujna do kraja godine iz Hrvatske se izvezlo 12.163 tona jabuka (konzumno+prerada), a uvezlo 5.880 tona. Prosječna izvozna cijena konzumnih jabuka u navedenom razdoblju iznosila je 0,45 €/kg, a za preradu 0,13 €/kg, dok je prosječna uvozna cijena konzumnih jabuka iznosila 0,39 €/kg.

Mandarine

Početak sezone mandarina obilježen je rekordno visokim cijenama mandarina na veletržnicama i one su u 38. tjednu ove godine bile više nego lani za 34 %. Tijekom narednih nekoliko tjedana, cijene su pale na uobičajene cjenovne razine i prosječna je cijena mandarina na veletržnicama u 43. tjednu iznosila 0,78 €/kg. Prosječna cijena na veletržnicama je u tjednu do 29.10.2023. bila gotovo ista kao lani, dok je na tržnicama u prosjeku bila viša za 23,2 %. Najniže cijene mandarina bilježimo na veletržnici u Metkoviću gdje se mandarinama tržilo po cijenama od 0,40 do 0,50 €/kg, dok su na ostalim veletržnicama cijene bile uglavnom od 0,60 do 0,80 €/kg.

Prosječna cijena mandarina na tržnicama u 43. tjednu o.g. bila je viša za 110 % u odnosu na cijene s veletržnica. Ponuda je dobra, no cijene su dosta visoke. Na većini tržnica cijene mandarina su od 1,50 do 2 €/kg, a najniže bilježimo na tržnici u Šibeniku od 0,80 do 1 €/kg. Prema trendu cijena mandarina s veletržnica tijekom proteklih nekoliko godina, u narednih mjesec dana ne očekujemo veće promjene cijena, a na tržnicama je moguće očekivati blagi pad ili stagnaciju cijena.