Biskvit:

✦5 bjelanjaka

✦200 g šećera

✦1 žlica alkoholnog octa

Priprema:

1. Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera. Miksati dok se sav šećer ne otopi. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati ocat i kratko izmiješati.

2. Okrugli kalup promjera 28 cm obložiti papirom za pečenje i rasporediti smjesu. Staviti u zagrijanu pećnicu na 150 °C, oko 30 minuta.

3. Biskvit malo ohladiti, nožićem odvojiti od stijenke kalupa i izvaditi. Pažljivo maknuti papir za pečenje, preokrenuti ga i postaviti na podlogu.

Glazura:

✦100 g čokolade za kuhanje

✦3 žlice ulja

Priprema:

4. Na pari otopiti čokoladu za kuhanje  s uljem. Oko torte staviti podesivi obruč za torte. Malo ohlađenu čokoladu s uljem oprezno rasporediti na biskvit i staviti u hladnjak.

Žele:

✦350 g jagoda

✦350 ml vode

✦2 pudinga od jagode

✦20 g škrobnog brašna (gustina)

✦200 g šećera

Priprema:

5. Jagode oprati, osušiti i izmiksati u pire. U malo vode pomiješati prašak za puding i škrobno brašno, a ostatak vode s pireom od jagoda i šećerom staviti kuhati. Zagrijavati do vrenja, pa ukuhati smjesu pudinga i miješati dok se ne zgusne. Kratko ohladiti miješajući, pa pažljivo rasporediti na biskvit. Žele ne smije biti previše topao da ne otopi čokoladu.

Krema:

✦5 žumanjaka

✦150 g šećera

✦10 g burbon vanilin šećera

✦80 g oštrog brašna

✦450 ml mlijeka

✦200 g maslaca ili margarina

✦20 g šećera u prahu

Priprema:

6. U žumanjke dodati šećer i burbon vanilin šećer, pa ručno izmiješati pjenjačom da smjesa postane gusta. Dodati brašno i dio hladnog mlijeka, pa sve promiješati. Smjesu ukuhati u ostatak mlijeka. Miješati pjenjačom dok se ne zgusne, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se malo ohladi. U ohlađeno umiksati maslac sobne temperature i šećer u prahu. Rasporediti po ohlađenom želeu. Staviti u hladnjak barem na dva sata da se stisne.

Dekoracija:

✦350 ml vrhnja za šlag

✦Jagode

Priprema:

7. Umutiti vrhnje za šlag. Premazati tortu i ukrasiti pomoću slastičarske vrećice. Jagode narezati, pa ih rasporediti po torti.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakPrimopredaja dužnosti u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
Sljedeći članakUskoro FarmShow Osijek 2024!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.