Biskvit:

✦10 bjelanjaka

✦10 žlica šećera

✦200 g prženih mljevenih lješnjaka

✦25 g kakaa

✦1 žlica oštrog brašna

Priprema: Miksati bjelanjke postupno dodajući šećer, dok se sav šećer ne otopi. Umiješati lagano špatulom mješavinu mljevenih lješnjaka, kakaa i brašna. Smjesu rasporediti u kalup dimenzije 40 x 34 cm obložen papirom za pečenje. Peći u za­grijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta. Kad se ohladi, biskvit prezrezati okomito na tri dijela.

Svijetla krema:

✦500 ml mlijeka

✦10 žumanjaka

✦10 žlica šećera

✦1 žličica arome vanilije

✦60 g oštrog brašna

✦100 g maslaca

Priprema: Izmiksati žumanjke sa šećerom. Doda­ti brašno, aromu vanilije i 100 ml hladnog mlijeka. Smjesu ukuhati u ostatak mlijeka cijelo vrijeme miješajući. Maknuti s vatre kad se zgusne i pokriti prozirnom folijom. U mlako umiksati maslac sobne temperature.

Tamna krema:

✦5 jaja

✦5 žlica šećera

✦1 vanilin šećer

✦200 g čokolade za kuhanje

✦200 g maslaca

Priprema: Umutiti pjenjačom jaja sa šećerom i vani­lin šećerom te kuhati na pari 10 – 15 minuta dok se ne zgusne. Dodati čokoladu izlomljenu na kockice i miješati dok se ne otopi. Malo ohladiti i dodati ma­slac sobne temperature te izmiksati. Na prvi biskvit staviti svijetlu, pa tamnu kremu, ponoviti postupak pa završiti s trećim biskvitom.

Glazura:

✦150 g čokolade za kuhanje

✦150 ml vrhnja za šlag

Priprema: Otopiti čokoladu s vrhnjem za šlag i pre­liti po kolaču. Posuti mljevenim lješnjacima.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakLastina gnijezda s kokosom
Sljedeći članakSastanak s predstavnicima sektora svinjogojstva na temu afričke svinjske kuge
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.