Tijesto:
3 jaja
20 dag šećera
3 žlice meda
18 dag maslaca
2 žličice sode bikarbone
40 dag oštrog brašna

Krema:
40 dag šećera
1,5 l kiselog vrhnja s najmanje 20% mliječne masti

šećer u prahu ili kakao u prahu za posipanje

Za kremu kiselo vrhnje i šećer lagano promiješamo i ostavimo u hladnjaku. Nakon 30 minuta promiješamo još jedanput i vratimo u hladnjak. Ovaj postupak ponavljamo dok se šećer ne rastopi. Ostavimo u hladnjaku. Na laganoj vatri otopimo med i maslac. Na pari miješamo jaja i šećer električnom miješalicom dok smjesa ne postane pjenasta i gusta (oko 15 minuta). U ovu kremu dodamo toplu mješavinu meda i maslaca pa još kratko miješamo. Dodamo sodu bikarbonu, izmiješamo i sklonimo sa štednjaka. Brašno dodajemo u nekoliko navrata, miješajući kuhačom. Tijesto ostavimo da se ohladi na sobnu temperaturu. Od ohlađenog tijesta napravimo 5 do 7 kora veličine kalupa za tortu. Kore pečemo kratko, 6 – 8 minuta na oko 180 °C, pazeći da se ne prepeku. Kore ostavimo da se ohlade. Kremu mažemo preko svake kore i slažemo jednu na drugu. Zadnju koru ne mažemo kremom. Prekrijemo plastičnom folijom i ostavimo u hladnjaku 24 sata. Prije posluživanja pospemo šećerom u prahu ili kakaom u prahu i ukrasimo komadićima krupno narezanih oraha.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPripravljanje kobasica u kućanstvu
Sljedeći članakPaprenjaci s medom
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.