Utopljene jagode

162

Podloga:
25 dag piškota
15 dag maslaca
2 žlice soka od naranče
1 žlica ruma

Nadjev:
30 dag jagoda
40 dag sirnog namaza
30 dag jogurta
3 žlice soka od limuna
10 dag šećera u prahu
1 paketić želatine za tortu
10 piškota
3 žlice likera od naranče

Priprema podloge: Piškote zatvorite u vrećicu za zamrzavanje, pa ih valjkom za tijesto smrvite. Maslac otopite, dodajte rum i sok od naranče. Promiješajte sve zajedno s mrvicama i utisnite na dno kalupa za tortu promjera 26 cm, koji ste prethodno obložili papirom.

Priprema nadjeva: Sir izmiješajte s jogurtom i limunovim sokom. U manji lonac stavite želatinu za tortu, šećer i sok od naranče i zakuhajte stalno miješajući. Potom dodajte smjesi sa svježim sirom i dobro promiješajte. Čvrsto tučeno slatko vrhnje umiješajte u smjesu sa sirom. Oprane i očišćene jagode razrežite na četvrtine. Dio jagoda odvojite za ukrašavanje.

Postupak: Podlogu torte premažite polovicom pripremljenog nadjeva. Nadjev pokrijte piškotama koje ste prethodno poprskali likerom od naranče. Unutar utisnite četvrtine jagoda. Ostatak namažite preko toga i ukrasite preostalim jagodama. Tortu ostavite u hladioniku oko 3 sata, a prije posluživanja maknite obruč kalupa.

Savjet: Umjesto s jagodama tortu možete pripraviti i od svježih malina, bresaka, borovnica, ribiza.

Recept iz knjige Torte bez pećnice

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakMoto keksi
Sljedeći članakMonaco kocke
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.