Vlada je donijela dva programa potpore – sektoru mliječnog govedarstva te proizvođačima sjemenskog kukuruza. Ukupna vrijednost je 10,5 milijuna kuna.

Kako je izvijestila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, program potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva u 2022. godini, za koji je osigurano tri milijuna kuna, podrazumijeva pružanje pomoći jedinicama područne samouprave, kao i objedinjavanje javnih sredstava u tom cilju.

Intenzitet potpore kreće se od 30 do 100 posto. Ovisi od vrste mjere i razvijenosti pojedine jedinice područne samouprave. Maksimalna potpora po pojedinoj županiji doseže 500 tisuća kuna.

Program se odnosi na mjere uzgoja i kupovine uzgojno valjanih rasplodnih junica. Također i na troškove sakupljanja i prijevoza mlijeka od primarnih proizvođača do mjesta preuzimanja od strane vozila prerađivača mlijeka, naročito u udaljenim i slabije razvijenim područjima, s preostalim manjim mliječnim gospodarstvima, kojima prijeti gašenje, a koje se ne želi izgubiti.

Za program potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu osigurano je 7,5 milijuna kuna. Maksimalna pojedinačna potpora iznosi 35 tisuća eura.

Vučković je navela da se u ovoj godini očekivao najveći pad u proizvodnji sjemenskog kukuruza. Razloga za to je više, kao što su agroklimatski uvjeti, rast cijena merkantilne robe. Također i već apostrofirani poremećaji do kojih je došlo zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Nadalje, tu su i problemi s pronalaskom odgovarajuće radne snage, kao i drastična poskupljenja inputa u proizvodnji.

Proizvođači sjemenskog kukuruza su nas upozorili na te činjenice, očekujući proizvodnju na nedostatnih 850 hektara u rano proljeće ove godine. Zajedno smo izradili program, koji je odobren od strane Europske komisije, a dijelom i zbog njega, očekivana proizvodnja je ipak veća, pa je na umjesto 850, sjemenski kukuruz zasađen na 1193 hektara, istaknula je Vučković.

Rekla je i da je Hrvatska u svijetu poznata po kvaliteti proizvedenog sjemena. U tome ima dugu tradiciju, a osobito kada je riječ o proizvodnji sjemenskog kukuruza.