Potkraj srpnja održano je već tradicionalno 15. županijsko natjecanje orača na području općine Legrad, na parceli Lazine, u neposrednoj blizini jezera Šoderica, koju obrađuje OPG Baranašić. Natjecanje zajedničkim snagama organiziraju Savjetodavna služba i Udruga orača koprivničko-križevačke županije, uz veliku potporu Koprivničko-križevačke županije. Natjecanje je i ove godine privuklo velik broj posjetitelja, a službeno ga je otvorio Koprivničko-križevački župan Darko Koren i tom prilikom istaknuo: „Natjecanje orača sada je već jedna od najdužih tradicionalnih priredbi ovog tipa i pratimo je kao podršku poljoprivredi. Treba naglasiti da su u 15 godina naši natjecatelji imali jako puno uspjeha jer su na izlučnim natjecanjima ostvarivali iznimno vrijedne rezultate. Prvi plug udruzi smo kupili 2009. godine, a drugi 2015. tako da ih podupiremo i financijski, a ne samo deklarativno.“ Željama za uspješnim oranjem su se pridružili Siniša Hrgović u ime Savjetodavne službe koja od prvih dana  organizira i provodi natjecateljska oranja diljem Lijepe Naše i načelnik Općine Legrad, Ivan Sabolić. 

Ukupno se natjecalo 11 orača, 4 u kategoriji premetnjaka, a 7 u kategoriji ravnjaka. Natjecanje je vodio Siniša Hrgović, pomoćnik ravnatelja Savjetodavne službe i trener hrvatske oračke reprezentacije. Sudački tim u sastavu Suzana Pajić, Ivan Ključec i Željko Šebalj nije imao lak zadatak, a konačni poredak natjecatelja izgleda ovako:

U kategoriji pluga ravnjaka prvoplasirani je Saša Višak, drugi je Kristijan Sučić, a treće mjesto zauzeo je Marijan Stanešić.

U kategoriji pluga premetnjaka najuspješniji je Zoran Radiček, drugo mjesto osvojio je Valent Sučić, a treće Josip Martinović.

Na natjecanju su još nastupili Josip Pantelić u kategoriji premetnjaka i Danijel Stanešić, Mladen Crnčić, Petar Stanešić i Alen Golubić u kategoriji ravnjaka.

Ovom prigodom zahvaljujemo na pomoći svima koji su omogućili održavanje ovog natjecanja, posebice Koprivničko-križevačkoj županiji, koja tradicionalno nagrađuje tri najbolja natjecatelja u obje kategorije poklon bonom u vrijednosti 2500,00 kn (za prvoplasirane), 1500,00 kn (za drugoplasirane) i 1000,00 (za trećeplasirane). Zahvaljujemo općini Legrad koja nam je bila domaćin i osigurala oračima, sudcima i gostima okrepu uz ručak i osvježavajuća pića, zatim Turističkoj zajednici Koprivničko-križevačke županije koja je sve natjecatelje obukla u majice, članovima Udruge  koji su pomogli oko pripreme parcele, učenicima Srednje gospodarske škole iz Križevaca koji su mjerili dubinu oranja i njihovom voditelju, Bužić Gordanu. Također, hvala članovima Konjogojske udruge „Prekodravlje“ iz Gole koji su u tri kočije provezli uzvanike po natjecateljskoj parceli i oko jezera Šoderica, studentima Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca, obitelji Crnčić i savjetodavcima koji su dan prije natjecanja izmjerili i označili natjecateljsku parcelu. Hvala predstavnicima svih medija koji su se odazvali pozivu i popratili ovo natjecanje i predstavnicima tvrtki koje su iz svog proizvodnog programa osigurale nagrade za sve natjecatelje: AgroChem MAKS d.o.o.; BASF Croatia d.o.o.; Bayer CropScience; Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d.; Chromos – Agro d.d.; Glas Slavonije d.d.; Gospodarski list; KWS Sjeme d.o.o.; PIONEER SJEME d.o.o.; Poljoprivredni Institut, Osijek; PSC Ferenčak; RWA Hrvatska d.o.o. i SYNGENTA AGRO d.o.o.

Prvoplasirani orači Zoran Radiček i Saša Višak predstavljat će Koprivničko-križevačku županiju na 15. državnom natjecanju u oranju koje će se održati 2. rujna 2017. godine u Kupinečkom Kraljevcu na području grada Zagreba. Županijski natjecatelji dosad su postizali izvrsne rezultate, pa se ponovno nadamo njihovom uspjehu među oštrom konkurencijom prvoplasiranih natjecatelja iz županija koje održavaju natjecanja najvještijih orača.

mr. sc. Tatjana Međimurec

Predsjednica Nadzornog odbora Udruge orača Koprivničko-križevačke županije

Prethodni članakRazloga za propadanje usjeva može biti više
Sljedeći članakMiskantus – kultura 1000% isplativija od kukuruza
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.