U subotu, 15. srpnja 2017. godine u Zlatar Bistrici održano je 15. natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije. Najbolji orač u kategoriji plugova ravnjaka je Vilko Kukec iz Belca, a Nikola Tuđa iz Zaboka u kategoriji plugova premetnjaka.

Natjecanje orača za Krapinsko-zagorsku županiju ima poseban značaj jer uspijeva već dugi niz godina iznjedriti izvrsnost u oranju koja nas redovito dovodi na svjetsko natjecanje. Zagorska poljodjelska tradicija, rad i marljivost, vještina i spretnost – razlozi su zbog kojih upravo zagorac ima priliku već niz godina svoje sposobnosti u oranju izmjeriti s najboljim oračima svijeta.

Natjecanje je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je pohvalio doprinos zagorskih orača natjecanjima u oranju.

Pobjednici su bili iznimno ponosni na svoje rezultate te su napomenuli:

  • Ovo mi je treća pobjeda na županijskim natjecanjima i drago mi je što sam uspio obraniti prošlogodišnji naslov. Radim s voljom, trudim se i uvijek očekujem dobar rezultat. Bez treninga nema ništa, kad krenete na državno natjecanje puno se stekne iskustva i dobijete motivaciju. Problema na natjecanju nije bilo, naučen sam orati pod Ivančicom gdje su puno teži uvjeti. Na državnom sam prošle godine bio osmi, a sada obećajem još bolji rezultat – rekao je Vilko Kukec.
  • Prvi puta sudjelujem na natjecanju orača. Zapravo sam bio zamjena u zadnji tren, nisam se pripremao, pa nisam ni očekivao pobjedu. Imam nekog iskustva u bavljenju poljoprivredom, no ne na natjecanjima. Sada imam malo tremu pred državnom, moram se pripremiti, rekao je 20 – godišnji Nikola Tuđa.

Načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić rekao je kako je iznimno ponosan što se ovo natjecanje već šesti puta održava upravo u Zlatar Bistrici. Dobrodošlicu natjecateljima i posjetiteljima na samom je početku zaželjela predsjednica Hrvatske udruge natjecatelja u oranju i Udruge natjecatelja u oranju KZŽ, jedina zagorska oračica Draženka Grah, koja je istaknula da je ovo natjecanje dokaz da su Zagorci dobri poljoprivrednici, da su pravi orači i da zajedno mogu puno.

Zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek – Jambrek rekao je da je županijsko natjecanje orača također vid pomoći poljoprivredi putem promocija i edukacija.

Sve prisutne je pozdravila i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki koja je istaknula tradiciju oranja te kvalitetu zagorske poljoprivredne proizvodnje.

Orače su ocjenjivali članovi Savjetodavne službe Podružnice KZŽ, a posjetitelji su mogli kušati i proizvode Eko udruge “Lijepa naša” Zlatar Bistrica i Udruge žena “Zagorska škrinjica”. Također, Mirko Majsec, predsjednik Udruge uzgajivača konja Krapina, prikazao je tradicijsko oranje konjima zagorskim plugom, jednobraznim okretačem. Natjecanje su organizirali Krapinsko – zagorska županija, Udruga natjecatelja u oranju KZŽ i Savjetodavna služba. Državno natjecanja orača bit će održano u Zagrebu početkom rujna.

Natjecanje orača prilika je da se iz godine u godinu prati razvoj tehnologije koji od poljoprivrednika iziskuje neprestano usvajanje novih znanja i vještina, a sve to kako bi se ovladalo novim tehnikama koje olakšavaju posao, moderniziraju proizvodnju, a time i podižu kvalitetu zagorskih poljoprivrednih proizvoda.

G.L.

 src=

Prethodni članakMinistar Tolušić na potpisivanju ugovora o javnim sustavima navodnjavanja
Sljedeći članakOdržan sastanak predstavnika proizvođača mlijeka i predstavnika trgovačkih centara
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.