Krajem rujna, u organizaciji Udruge orača Zagrebačke županije i Savjetodavne službe, u Velikoj Gorici, održano je 15. županijsko natjecanje orača Zagrebačke županije.

 

Suorganizator natjecanja, koji je financijski potpomogao ovu manifestaciju, jest Zagrebačka županija – Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo. Natjecanje se odvijalo na parceli koju je u ovu svrhu ustupio Trgovački centar Solidum d.o.o., Zagreb. Nakon što je prisutnima u ime Zagrebačke županije pozdravnu riječ uputio zamjenik župana Hrvoje Frankić, on je i svečano otvorio natjecanje.

 Na natjecanju je sudjelovalo ukupno šest natjecatelja. Od toga ih je četiri sudjelovalo u kategoriji plugova ravnjaka – Stjepan Cvetković (prvo mjesto), te dalje redom Mario Miler, Marko Cvetković i Stjepan Šafranić,  dok su se u kategoriji plugova premetnjaka natjecala dva natjecatelja – Ivan Palčić, koji je osvojio prvo mjesto, te Mario Pendelin.

 Prema odluci UOZŽ, a radi osiguranja dovoljnog vremena za pripreme za natjecanje, prvoplasirani natjecatelji u obje kategorije stekli su pravo sudjelovanja na državnom natjecanju u oranju 2018. godine. Kako je Stjepan Cvetković maloljetan, kao i drugoplasirani Mario Miler, na državno natjecanje iz kategorije plugova ravnjaka ići će Marko Cvetković.

Ocjenjivanje su, prema Pravilniku svjetskog natjecanja u oranju, obavili certificirani suci Dario Padro,  Tomislav Viceban, te Marija Prnjak, a mjeritelji dubine oranja bili su Nikola Miler i Dragan Miler. Voditelj natjecanja i glavni sudac bio je Dario Padro.

Osim priznanja za sudjelovanje svim natjecateljima i diploma za prvoplasirane natjecatelje u obje kategorije, natjecatelji su nagrađeni peharima i nagradama.

Medijsko praćenje natjecanja odradili su Radio Banovina, VG danas, City radio, portal ZG prsten, te Gospodarski list kojemu zahvaljujemo i na nagradama za natjecatelje.

  

Posebnu zahvalu upućujemo svim članovima Udruge orača Zagrebačke županije koji su svojim radom i trudom  omogućili ovo natjecanje.

 

Dario Padro, dipl. ing. agr.

 

 src= src=

Prethodni članakNavodnjavanje krumpira sustavom kap na kap
Sljedeći članakPoljoprivrednici, od danas se možete prijaviti za sanaciju poljoprivrednog potencijala stradalog u elementarnoj nepogodi
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.