Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do sada je za korisnike koji se nalaze na potresom pogođenim područjima odobrila projekte u vrijednosti potpore od 15,7 milijuna kuna za obnovu proizvodnih potencijala. Potpora je odobrena za 68 korisnika s područja Sisačko-moslavačke, Karlovačke te Zagrebačke županije te je do sada isplaćeno više od 609 tisuća kuna. Agenciji i dalje pristižu zahtjevi za isplatu, a što znači da je sve veći broj završenih aktivnosti u sklopu projekata obnove.  

Radi se o prilagođenim i pojednostavljenim natječajima iz Mjere 5 Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., čija svrha je dodjela potpore za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog potresom 22. ožujka 2020. godine i potresima od 28. prosinca 2020. godine, kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivrednicima je omogućena brza prijava nastale štete, omogućene su prijave i korisnicima koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika, pojednostavljena je dokumentacija potrebna za prijavu, a obveza dostave pojedine dokumentacije pomaknuta je na kraj ulaganja. Kreiran je jamstveni program u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, koji osigurava isplatu predujma poljoprivrednicima, pri čemu se garancija može opravdati sve do zadnje rate. Također, savjetnici Ministarstva poljoprivrede podnosili su prijave zajedno s poljoprivrednicima i pružali potrebnu podršku u vidu informacija i savjeta.

Napominjemo kako je jučer, 28. prosinca 2021. objavljen još jedan natječaj za ovu mjeru vrijedan 100 milijuna kuna, a više možete saznati na poveznici. Ukupan iznos raspoloživih sredstava iznosi 100 milijuna kuna, intenzitet javne potpore iznosi 100 %, a rok za podnošenje zahtjeva i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu je od 28. siječnja 2022. do 28. ožujka 2022. godine.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje