Od  31.03. – 1.04. 2023. godine u hotelu Alkar održat će se 18. Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda. Otvorenje Sajma je 31. ožujka 2023. u 11:30 sati.

Suorganizatori ovogodišnje Manifestacije kao i prethodnih godina su Grad Sinj i Splitsko-dalmatinska županija, a pokrovitelji su: Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, Hrvatska gospodarska komora, TZ Sinj, TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Nacionalni sajam pršuta promovira tradicionalni način proizvodnje suhomesnatih proizvoda u suradnji sa novim standardima, zahvaljujući konstantnom angažmanu svih suradnika, institucija i struke. Sve više poljoprivrednih gospodarstava na području zaleđa Splitsko – dalmatinske županije se počinje baviti uzgojem svinja i sušenjem trajnih suhomesnatih proizvoda, posebno pršuta, što u skoroj budućnosti može biti dobra osnova za pokretanje ozbiljnijeg gospodarstva i revitalizaciju života u ruralnom dijelu Splitsko- dalmatinske županije.

Nacionalni Sajam pršuta se u gradu Sinju proteklih godina održavao u mjesecu ožujku ili travnju, poprimio je međunarodni karakter zbog sudjelovanja izlagača sa područja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Broj izlagača kretao se oko 70 (po pretpostavci od proteklih godina), a posjetitelja nekoliko tisuća.

Izložbeni dio Sajma bit će na vanjskom dijelu hotela Alkar, a na kojemu će se osim trajnih suhomesnatih proizvoda izložiti i vrhunski sir, vina i maslinovo ulje, te tradicionalni uporabni proizvodi koji se proizvode u ruralnom dijelu Dalmacije, Like i Slavonije, te sa područja otoka u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Svečano otvaranje, radionice i stručno ocjenjivanje predviđeni su za unutarnji dio hotela Alkar.

Ukratko o manifestaciji

Kao i prethodnih godina osim izlagačkog dijela u sklopu sajma planira se i organizacija stručnih- edukativnih panela na kojima bi se proizvođači i posjetitelji mogli informirati o temama vezanim za financiranje putem natječaja i programa Ruralnog razvoja, a koji financira ulaganje u mala i velika poljoprivredna gospodarstva, odnosno gospodarske subjekte koji se bave proizvodnjom i preradom autohtonih proizvoda, kao što je Dalmatinski pršut, osim toga osvrnut ćemo se na zaštitu autohtonih proizvoda i oznaka kvalitete, uvođenje standarda, modele udruživanja, trendove, mogućnostima kooperacije, nove prilike za mlade, te ostale programe poticane i financirane od strane vladinih i drugih institucija.

U sklopu Sajma, planira se mogućnost za organizirane sastanke udruga proizvođača pršuta, uzgajivača svinja, stočne hrane kao i predstavnika trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostiteljskih udruga.

Proizvođači kao i svake godine imati će mogućnost izlaganja svojih proizvoda na adekvatnim štandovima gdje ih posjetitelji mogu razgledati i kupiti, te predstavljanja sebe i svojih proizvoda putem Sajma, marketinških materijala, kao i sudjelovanja u medijima koji će pratiti manifestaciju.

Kao i prethodnih godina, biti će upriličeno ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pojedinih proizvođača, a planirano za 31.03.2023. godine, na sam dan manifestacije, ovisno o broju prijavljenih uzoraka i mogućnostima stručnog povjerenstva.

Stručno ocjenjivanje kvalitete pršuta, kao i do sada biti će obavljeno temeljem «Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta». Ocjenjivanje kvalitete pršuta je javno, uz prisustvo članova stručnog povjerenstva i medija, a ocjenjivati će se proizvodi sudionika Sajma.

Isto tako biti će upriličena promocija kulturno umjetničkih društava, tradicijskih običaja i rukotvorina, prezentacije učenika Turističko ugostiteljskih škola sa područja Dalmacije.

Na prethodnim sajmovima se očekivalo sudjelovanje proizvođača pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s područja Republike Hrvatske, Obiteljska poljoprivredna gospodarstva- proizvođači pršuta, proizvođača slavonske šunke, regionalne mesne industrije, predstavnike Udruga proizvođača, individualne proizvođače, vodeće proizvođače «Dalmatinskog, Istarskog pršuta i Drniškog pršuta», goste iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, predstavnike Udruga uzgajivača svinja, regionalna obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja, predstavnike trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja, na ovogodišnjoj manifestaciji kao i prethodne godine ovisno o situaciji, preporukama i predviđenom načinu održavanja manifestacije, broj sudionika će biti uspostavljen na način da se prisustvom pojedinih proizvođača zadovolji promocija svih proizvoda određenog područja i brenda.

PROGRAM

Prethodni članakKomiški rogač postao 42. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU
Sljedeći članakDud – aromatično i sočno voće
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.