U organizaciji ornitološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica „Grdelin“ iz Splita, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog ornitološkog saveza, u Splitu je od 9. – 12. prosinca održana nacionalna smotra uzgojenih ptica.

U izložbenim prostorima poljudskog stadiona u Splitu, održana je izložba mladih ptica uzgojenih kod kuće. Prvog dana manifestacije četrnaest ornitoloških sudaca, od kojih su mnogi međunarodni suci, ocjenjivali su ptice. Na natjecanju je prijavljeno 1.300 ptica, od 99 uzgajivača iz 18 društava. Od Osijeka, Pule do Dubrovnika, a natjecali su se u 20 natjecateljskih klasa. Nažalost, zbog pandemijskih zabrana i ograničenja i to ljudskih (covida) i ptičjih (ptičja gripa), ali i lošeg vremena, broj natjecatelja i broj prijavljenih ptica bio je znatno manji od očekivanih.

1500 posjetitelja u samo dva dana

Ipak organizatori su zadovoljni, kako ističe gospodin Vinko Maras, predsjednik društva „Grdelin“, broj posjetitelja je premašio očekivanja. Tako je u samo dva dana izložbu je razgledalo i posjetilo prodajni sajam ptica preko 1.500 posjetitelja. Najviše je bilo ocjenjeno i izloženo kanarinaca boje 607. Dok je kanarinaca stasa bilo 147 primjeraka, egzotičnih ptica 135, ptica evropske faune 283, križanaca 65, i papiga 35 primjeraka. Mnogi su se pitali zašto nisu bili ocjenjeni i izloženi kanarinci pjesme. Oni iz godine u godinu pobuđuju sve veće interesovanje ljubitelja ptica. Tako smo saznali smo kako se radi o posebnom natjecanju, koje će se ove godine održati u Skradinu. U Splitu postoje tri srodna društva uzgajivača i ljubitelja ptica, a ukupan broj svih registriranih uzgajivača je stotinjak. Od njih je desetak državnih i međunarodnih sudaca.

Nema interesa među mladima za suce

Među sucima pronašli smo i predsjednika zbora ornitoloških sudaca, Davora Skejića, međunarodnog suca za ocjenjivanje ptica. On nam je pojasnio način ocjenjivanja ptica. Svaka grupa ptica ima svoj standard. Kod kanarinaca ocjenjuje se propisana boja perja, ali i noktiju, njeno držanje, kvaliteta perja i dužina. Kod stasitih kanarinaca u koju grupu spadaju i kanarinci kovrčavog perja i kanarinci s kapom, minijaturni, ali i oni veliki, ocjenjuje se i po desetak stavki u više od trideset natjecateljskih grupa.

Isto tako je i kod papiga, egzota i križanaca svi oni imaju svoj standard po kojem se ocjenjuje. Suci moraju biti istrenirani, ali i u stalnom usavršavanju, jer se često mijenjaju propozicije. Moram istaknuti da što se tiče kvalitete ptica, da su hrvatski uzgajivači u samom vrhu uzgoja. Danas u Hrvatskoj imamo 19 sudaca, od kojih su 11 međunarodnih sudaca. Nažalost, novih mladih sudaca još nema u bliskoj budućnosti, iako pružamo financijsku pomoć i potičemo mlade zainteresirane uzgajivače da nam se pridruže.

U Hrvatskoj djeluje 24 društva sa 850 članova

Na manifestaciji smo popričali i sa predsjednikom Hrvatskog ornitološkog saveza, gospodinom Ervinom Jelenaca. On nam je istakao da u Savezu djeluje 24 društva, i 850 registriranih članova. Od njih je oko 500 aktivnih uzgajivača ptica, dok su ostali ljubitelji i zaštitari ptica.

Broj aktivnih uzgajivača je iz godine u godinu sve manji, posebno se to vidi po broju mladih uzgajivača. Resorno ministarstvo s kojim surađujemo je ministarstvo poljoprivrede. Isto tako imamo i dobre odnose sa ministarstvom zaštite prirode i okoliša, kažem odnosi su dobri, ali ne prate i financijske potpore.

Ova suradnja sa ministarstvom zaštite prirode, donijela nam je mogućnost da se svi uzgajivači naših autohtonih ptica kao što su češljugar, zelendur, juričica, čižak, žutarica, zimovka i druge ptice  registriraju i legalno uzgajaju kod kuće, koje kasnije puštaju u prirodu, ali najvažnije je da smo tim činom, smanjili krivolov tih ptica. Moram istaknuti, da imamo bolje odnose sa svjetskom ornitološkom federacijom. Njeni smo članovi od osamostaljenja Republike Hrvatske, zastupljeni smo na kongresima, kao i sve ostale članice. Također naši uzgajivači su sudionici na svim svjetskim izložbama i moram istaknuti da imamo odlične rezultate na međunarodnim natjecanjima, rekao nam je gospodin Jelenaca.

I na kraju što dodati, osim zahvaliti ovim vrijednim uzgajivačima i  entuzijastima, koji kroz cijelu godinu brinu o svojim pticama, selekcijskom uzgoju i zdravlju svojih ljubimaca. Samo dva dana, jednom godišnje, u jednom gradu imaju mogućnost da svu ljepotu  svojih ljubimaca izlože na radost svim ljubiteljima, od kojih su u najvećem broju djeca.

Najuspješniji uzgajivači šampionata po osvojenim nagradama su:

  • 1. Alfred Krstulović – Split
  • 2. Aleksandar Arsić – Klek
  • 3. Branko Krstulović – Split

U sklopu državnog šampionata, održana je i specijalna izložba s ocjenjivanjem lipokromskih kanarinaca boje. Tako je na ovom specijalnom natjecanju prvo plasirani uzgajivač Goran Jerković iz Dubrovnika sa bijelim recesivnim kanarincem, drugo i treće plasirani su Hajdarević Sadik iz Zagreba i  Alidžanović Enver iz Zadra.

Najuspješniji uzgajivači po klasama ptica (preko 92 boda kanarinci boje, sve ostale ptice preko 91 bod):

  • Melanin boje: Krešimir Terkeš – Zadar, Andrej Greguš – Dubrovnik, Renato Mohorović – Pula, Branimir Sentić – Dubrovnik; Alfred Krstulović – Split, Siniša Gak – Rijeka, Branko Krstulović – Split, Marko Knežević – Zadar, Marin Jusup – Zadar, Danijel Galaš – Križevci, Zdenko Trdić – Rijeka, Elvis Blašković – Pula, Ervino Jelenaca – Pula, Davor Skejić – Dugo Selo, Aleksandar Arsić – Klek, Branimir Sentić – Dubrovnik, Katarina Čatipović – Split, Patrik Giachin – Pula.  
  • Kanarinci stasa: Arsić Aleksandar – Klek, Alfred Krstulović – Split, Dario Kostanjšek – Zagreb, Zoran Rupić – Šibenik; Igor Tomljanović – Split, Damir Maškarin Rab, Srećko Popović – Osijek, Damir Antonini – Split.  
  • Domestificirane egzote: Zdenko Sabo – Rijeka, Dario Dobrić  – Zadar, Dražen Dokletal – Osijek, Ivan Vražić – Zagreb, Marinko Petrović – Rijeka, Tibor Jarža – Novska, Goran Jurela – Sinj.
  • Egzotične ptice: Dean Bajamić – Split,  Zlatko Đurić – Osijek, Goran Jurela – Sinj, Duško Erceg Mađarac – Split, Josip Bronzović – Petrijevci, Željko Mijatović – Zagreb.
  • Evropska fauna: Darko Mičetić – Rijeka, Davor Skejić – Dugo Selo, Igor Tomljanović – Split, Dražen Poljak – Sinj, Milan Rakuljić – Dubrovnik, Feruccio Medica – Rijeka, Marinko Bajlović – Zadar, Andrija Brajčić – Split, Hrvoje čatipović – Split, Marinko Petrović – Rijeka, Vicko Antičević – Dubrovnik, Željko Srzić – Makarska, Ivo Žeravica – Dubrovnik, Krešimir Markić – Split, Nediljko Plazibat – Sinj, Milivoj Šunde – Split, Željko Beg – Dubrovnik.
  • Križanci sa kanarincem: Suad Škaljić – Dubrovnik, Marinko Bajlović – Zadar, Branimir Sentić – Dubrovnik, Lukša Pavlović – Dubrovnik, Duško Erceg Mađarac – Split, Ervino Jelenaca – Pula, Drago Gatolin – Zagreb, Robert Pelčić – Rijeka.
  • Križanci među egzotama: Mile Juras – Zagreb, Jasmin Brković – Dubrovnik, Feruccio Medica – Rijeka, Alfred Krstulović – Split, Suad Škaljić – Dubrovnik.
  • Papige tigrice i agapornis: Mateo Dokletal – Osijek, Dražen Dokletal – Osijek, Igor Gal – Osijek.

Jerković Goran prvak u lipokrom kanarincima