Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do sada je isplatila je ukupno 400,70 milijuna kuna za 270 završenih IPARD projekata (Popis isplaćenih projekata pogledajte ovdje: http://www.apprrr.hr/ipard-31.aspx)

Najbrojniji projekti odnose se na sektor ruralnog turizma (Mjera 302 – Diversifikacija  razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti) te sektor voća i povrća (Mjera 101 – Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice), a najviše projekata dolazi iz Istarske i Osječko-baranjske županije.

U okviru šest mjera pretpristupnog programa IPARD Agencija za plaćanja do sada je, nakon 22 provedena natječaja,  ugovorila 691 projekt s ukupnom vrijednosti potpore od 1.117.260.885,58 kuna. Nakon što se ugovoreni projekti završe, korisnici IPARD programa Agenciji dostavljaju zahtjev za isplatu, odnosno traže refundaciju utrošenih sredstava, nakon čega iza kontrole na terenu slijedi isplata odobrenih sredstava.

 

Sufinanciranje razvojnih projekata u poljoprivredi ubuduće će biti moguće putem Programa ruralnog razvoja (koji se sufinancira iz Europskog fonda za ruralni razvoj) koji će hrvatskim poljoprivrednicima pružiti još i više mogućnosti od IPARD programa i deseterostruko više novca za razvoj njihova poslovanja te općenito za bolju kvalitetu života u ruralnom prostoru. Prvi natječaj iz Programa ruralnog razvoja i to za podmjeru 5.2. raspisan je prošli tjedan (http://www.apprrr.hr/mjera-5—obnavljanje-prirodnog-proizvodnog-potencijala-narusenog-elementarnim-nepogodama-i-katastrofalnim-dogadajima-te-uvodenje-odgovarajucih-preventivnih-aktivnosti-1041.aspx

Prethodni članakObavljanje dopunske djelatnosti i sporednog zanimanja
Sljedeći članakOtvoren19. Međunarodni sajam “Lov, ribolov, priroda, turizam”
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.