Dana 26.05.2015. je u prostorijama POljoprivrednog fakulteta u Vinkovcimaodržana Agroskill pilot radionica u organizaciji Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  Agroskill projekt (Transferring methods for validation of informal learning to VET institutions in the field of sustainable agriculture) je projekt odobren u sklopu Leonardo da Vinci programa za cjeloživotno učenje, a usmjeren je na područje održive/ekološke poljoprivrede. Cilj projekta je postizanje zajedničkog okvira za priznavanje neformalnog i informalnog obrazovanja na europskoj razini. U projekt je uključeno 9 partnera iz 8 europskih zemalja (Francuska, Španjolska, Njemačka, Austrija, Mađarska, Poljska, Grčka i Hrvatska).

 

Na pilot radionici su sudjelovali predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje, visokoobrazovnih institucija (Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet i Poljoprivredni fakultet Osijek), srednjih poljoprivrednih škola (Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci) te institucija za obrazovanje odraslih.

 

U prvom dijelu pilot radionice je predstavljen projekt Agroskill (Marija Cerjak, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet) te dosadašnji rezultati projekta (Marina Tomić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet). Potom je predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje Mirela Skelac definirala formalno, neformalno i informalno učenje te važnost priznavanja stečenih znanja i vještina. Također je predstavljena metodologija za priznavanje neformalnog i informalnog učenja razvijena od strane partnera na projektu Agroskill. Značajan doprinos kvaliteti radionice je dala doc.dr.sc. Snježana Tolić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku koja ima bogato iskustvo u provedbi projekata cjeloživotnog učenja u području ekološke poljoprivrede.

 

U drugom dijelu pilot radionice je predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Sanja Süto naglasila važnost Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom registru, te Pravilnika o Registru Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO). Uslijedila je rasprava o važnosti upisa standarda zanimanja, skupova kompetencija, standarda kvalifikacije i skupova ishoda učenja u Registar HKO.

Prethodni članakGdje obaviti analizu vina?
Sljedeći članakSlaba rodnost šljive
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.