U organizaciji Sveučilišta u Splitu te agencije Apriori World, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Republike Hrvatske, 1. listopada 2024. u prostorijama Sveučilišta u Splitu održat će se druga po redu konferencija o mediteranskoj poljoprivredi „Dalmatinka“, nakon što je prva održana u Zadru.

Tematski je konferencija podijeljena u dvije programske cjeline: „Inspiriramo poljoprivredu, primjeri dobre prakse, mladi, poljoprivreda i mogućnosti“ te: „Strateški koraci hrvatske poljoprivrede“. U prvoj programskoj cjelini koordinaciju iste preuzeli su voditelj Sveučilišnog prijediplomskog studija Mediteranska poljoprivreda izv. prof. dr. sc. Mario Bjeliš, pročelnica Sveučilišnog odjela za studije mora izv. prof. Maja Krželj te izv. prof. dr. sc. Danijela Skroza sa Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu. Očekuje se dolazak 230 učenika srednjih škola. Druga programska cjelina fokusirana je na strateške korake mediteranske poljoprivrede. Namijenjena je dionicima poljoprivredne zajednice u praksi i obiteljskim gospodarstvima.

Festival održivosti

O važnosti ove konferencije predsjednik organizacijskog odbora i utemeljitelj, Danijel Koletić, izjavio je:

Pod motom inspiriramo poljoprivredu, želja nam je da na ovogodišnjoj konferenciji: „Dalmatinka“ isporučimo znanja koja će motivirati mlade buduće poljoprivrednike. Svjesni smo da u posljednjim godinama nedostaje onih koji se žele baviti poljoprivredom. Hrane je sve manje i njezina cijena je sve viša. Procesi održivog razvoja ukazuju da najveća vrijednost leži u poljoprivrednoj baštini. Ona je povijesno vezana za mediteransku poljoprivredu i treba se nastaviti.

Zato će na ovoj konferenciji mlade motivirati poljoprivrednici koji su naslijedili ili tek započeli svoj posao. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i ključnih institucija razgovarat će sa sudionicima konferencije i isporučiti im strateške poruke razvoja i vizije hrvatske poljoprivrede s naglaskom i na Dalmaciju. Ponosan sam što timski zajedno s predstavnicima Sveučilišta u Splitu stvaramo dodane vrijednosti na području poljoprivrede.

Konferencija će se održati u sklopu Festivala održivosti kojeg splitsko sveučilište organizira u suradnji sa Sveučilištem u Osijeku s ciljem promocije koncepta zeleno plavo žute ekonomije, odnosno održivog razvoja kojem upravo poljoprivreda kao strateška djelatnost može dati nemjerljiv doprinos. Naime, na globalnoj razini jača svijest o zdravoj prehrani kao preduvjetu kvalitetnog i dugovječnog života. Isto tako, pitanja kvalitete i sigurnosti hrane postaju ključni. Naš položaj na Mediteranu, kroz potencijal vrijednog poljoprivrednog tla, našeg mora i  ekološki očuvanog okoliša osigurava nam dobre preduvjete za razvoj tih aspekata.

U pripremi združeni studij

Sveučilište u Splitu je, nastojeći uvijek ići u korak s vremenom, prijediplomski sveučilišni studij Mediteranska poljoprivreda pokrenulo još 2019. godine. Trenutno je u pripremi  i združeni studij „Održivi razvoj mediteranskih kultura“, u suradnji splitskog, osječkog i dubrovačkog sveučilišta, najavio je prorektor za studente, nastavu i poslovanje  Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan.

Dodao je kako će se tijekom konferencije i festivala s istim ciljem promovirati i naši studiji srodnih područja koji se izvode na Kemijsko-tehnološkom, Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i Odjelu za studije mora.

Sudionike ove konferencije očekuje 13 predavanja i jedan panel na temu: “Perspektive dalmatinske poljoprivrede”. Konferencija se održava bez plaćanja kotizacije, a prijave su moguće na službenim web stranicama: www.inspiriramo-poljoprivredu.com.

Prethodni članakPoziv na izložbu Rewilding Velebit – fotografije divljine u Petrinji
Sljedeći članakNatječaj za stipendiju za diplomski studijski program Environment, Agriculture and Resource Management
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.