Pored Plavca malog, Postupa i Dingača, malostonska kamenica proslavila je poluotok Pelješac i uvrstila ga na gastronomsku kartu svijeta. Za njom uzdišu pravi gurmani diljem svijeta smatrajući da je upravo malostonska kamenica najukusnija i najsočnija na svijetu.

Dan malostonske kamenice tradicionalno se održava svake godine u mjesecu ožujku. Upravo se taj mjesec smatra mjesecom kamenice jer je ona tada najpunija i najukusnija.

 Obilazeći brodove i maune lokalnih školjkara u Brijesti posjetioci će uživati  u toj gastro deliciji uz zvukove dalmatinske pjesme, vrhunsko pelješko vino i tradicionalne lokalne proizvode poluotoka Pelješca.

Pored centralnog događanja manifestacije u Brijesti u ugostiteljskim objektima Malog Stona i Stona nuditi će se raznolika paleta peljeških okusa. Svi koji dođu doživjet će čari tradicije i života lokalnog stanovništva.

Malostonska kamenica priprema se na razne kreativne načine u lokalnim restoranima i konobama. Ipak, svi su suglasni da je najukusnija kada je svježe izvađena iz mora. Dakle, sirova te pokapana s tek nekoliko kapi limunovog soka baš na način kako je i domaćini preferiraju uz vrhunska vina peljeških vinara Rukatca, Plavaca, Postupa i Dingača od Ponikava do Potomja.

Jedinstveni okus najbolje kamenice i kušnja 50-tak različitih vina peljeških proizvođača zasigurno nikoga neće ostati ravnodušnim.

Brojni posjetitelji moći će kušati vina Željka i Josipa Ledinića, vina Marlais iz Ponikava, bogatu i raznovrsnu paletu vina PZ Putniković, Peljeških vrhova PZ Janjina, mladog vinara Bezeka iz Janjine. Iz najpoznatijeg hrvatskog vinogradarskog kraja Potomja stižu nam vina vinarije Matuško, Borisa Violića, Matkovića, te iz Kune Pelješke vina Violić i Jurović.

Kamenica je u ožujku punajoda, selena, cinka i kroma. Dođite i uživajte u njihovom okusu u petak u Brijestu na pelješke delicije i glazbu uživo. Program  počinje u 11.00 sati, dođite i uživajte poručuju iz udruge Stonski školjkari i pelješki vinari.

PROGRAM DOGAĐANJA:

Brijesta, 18. ožujka 2023. 

Brijesta, Riva, od 11:00 – 17:00 sati

  • Degustacija malostonske kamenice na maunama školjkara u Brijesti
  • Prezentacija peljeških vina
  • Degustacija raznih morskih specijaliteta
  • Humanitarna prodaja lokalnih slastica udruge Liga protiv raka- Pelješac, Korčula, Mljet, Lastovo“
  • Udruga „ Udruga Djeca Pelješca“ – izlaganje proizvoda
  • Nastup HKUD „Stoviš Ston – Glazba Ston

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakLjekovite biljke koje liječe depresiju i nesanicu
Sljedeći članakOrah Chandler naš je odabir i proširujemo nasad
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.