U organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog kompleksa i Tvornica slada „Slavonija slad“ po šesnaesti put u Novoj Gradiški okupili su se dionici uspješne priče koja se godinama gradi od proizvodnje ječma i pivskog slada do kvalitetnih piva.
Bilo je to na Danu pivarskog ječma još jedno tradicionalno druženje tristotinjak proizvođača-kooperanata pivskog ječma iz cijele Hrvatske i struke. Razgovaralo se o problemima koji prate ovu proizvodnju, kako ju unaprijediti, te najnovijim trendovima koje treba primijeniti kako bi se dobio kvalitetan ječam, a potom slad, koji je uvjet za kvalitetno pivo. Proizvođači su posjetili pokusno polje na kojem je 127 ozimih i jarih ječmova. Unatoč kišama ove se godine očekuje dobra proizvodnja, pa se, kako je kazao Danko Vincetić, očekuje i nastavak nadprosječne kvalitete, kakva je bila posljednje dvije godine. Tradicionalno su nagrađeni najuspješniji proizvođači Pozdravili su ih Danko Vincetić, direktor PP Kompleksa, Frederic Moulin, njegov glavni menadžer i Vlado Bićanić, direktor Slavonija Slada. Nazočan je bio i novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić.
-Želim vas sve pozdraviti s jednim posebnim osjećajem jer ove godine Slavonija Slad slavi 20 godina postojanja. Osnovani smo 1997. godine. Kroz tih 20 godina svi smo mi zajedno, posebno moram zahvaliti djelatnicima Slavonija Slada i PP Kompleksa koji su radili na ovom velikom projektu, prešli jedan krasan put. Počeli smo s 5 do 6 tona domaćega ječma, s petnaestak tisuća tona domaćega slada što je bilo nedovoljno za zahuktalu industriju piva u Hrvatskoj u to vrijeme. Gdje smo sada? Danas smo na 55 tisuća tona ječma u Hrvatskoj što predstavlja gotovo 80 posto naših ukupnih potreba. Proizvodimo 60 tisuća tona slada svake godine. Podmirujemo više od tri četvrtine domaćeg tržišta i oko polovice proizvodnje izvozimo po cijelom svijetu, prvo u zemlje u našem okruženju, a isto tako i u zemlje južne i srednje Amerike i Afrike, do Bliskog istoka do Vijetnama. To je put koji smo zajedno prošli – kazao je Vlado Bićanić, direktor Slavonija Slada.
Dobitnici Zlatnog klasa kao najuspješniji proizvođači ječma u 2016. godini su Zvonko Sušac za kategoriji ozimi pivarski ječam iz Baranje, Dražen Tonkovac za kategoriju ozimi pivarski ječam u Slavoniji i Mario Živković za kategoriju jari pivarski ječam u Srijemu.
Izvor : Novagra