Danas je već tradicionalno održan Dan polja BC strnih žitarica u Rugvici, nedaleko Zagreba, a vrijeme je bilo više nego lipanjsko. Po riječima predsjednika Uprave Bc Instituta dr. sc. Ivice Ikića, želja je bila i ove godine, uz već poznate sorte, poljoprivrednim proizvođačima predstaviti i novitete Bc Instituta.

Nakon uvodnih pozdrava uslijedila su stručna predavanja stručnjaka s Bc instituta i predstavljanja programa strnih žitarica poljoprivrednim proizvođačima: Marko Maričević, dipl. ing. agr. predstavio je Program oplemenjivanja strnih žitarica, a na temu sjemenarstva strnih žitarica izlagao je direktor Sektora sjemenarstva u Bc Institutu Kristijan Puškarić, dipl. ing. agr. napomenuvši kako su u Hrvatskoj još uvijek dominantne domaće sorte strnih žitarica ozime pšenice, a predstavljene su već poznate strne žitarice, a i neke sasvim nove. Dr. sc. Katarina Jukić predstavila je nešto do sada sasvim novo, a to je takozvani Kulturator/ BC Agronaut, nova mobilna aplikacija koja bi mogla osvanuti na tržištu i ponudi u rujnu o.g.. Interesantan je po tome što se pomoću njega dobiju informacije za svaku kulturu posebno, a napravljen je radi optimizacije troškova proizvođačima. Povezan je i s vremenskom prognozom, a uz pomoć njega bit će omogućena i detekcija bolesti. Naime, u suradnji s tvrtkom Undabot u tijeku je izrada aplikacije kojom će ratarski proizvođači puno brže i kvalitetnije doći do informacija potrebnih da bi u konačnici ostvarili cilj – što bolji prinos. Nakon stručnih predavanja uslijedile su i dvije nagradne igre te su se zatim nazočni uputili u pokusna polja nedaleko od instituta. Druženje je završilo ručkom i druženjem u obližnjem restoranu.

 

                                                 Kristina Pawelitsch, mag. ing. agr.

 

 

 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPrava djelatnika na otpremninu
Sljedeći članakRoboti za berbu krastavaca
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.