11. veljače 2023. u hotelu „Hvar“ u Jelsi na otoku Hvaru održana je 8. po redu manifestacija „Dani maslinovog ulja otoka Hvara“. Organizator je udruga maslinara „Sveti Špirijun“, a suorganizatori su Općina Jelsa i Turistička zajednica Općine Jelse.

Nagradu za najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje dobio je najstariji član udruge Antun Bojanić iz Vrisnika. Po broju bodova u stopu su ga pratili Dinko i Duje Tudor, maslinari iz Milne. Frančesko Duboković iz Jelse imao je najbolje ocijenjeno ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Priznanje za najbolju uljaru dodijeljeno je uljari Božić-Svirče d.o.o., vlasnika Božidara Balića.

Ispred organizatora, prisutnima se obratio predsjednik udruge Đorđan Gurdulić. U pozdravnom je govoru naglasio je da je prošla godina bila iznimno teška za maslinare zbog višemjesečnih vrućina. One su umorile masline i težake, no ipak je nakraju ulja bilo dosta.

Voditeljica ocjenjivačkog panela s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, dr. sc. Mirella Žanetić istaknula je da je većina tih ulja bila izvrsne kvalitete unatoč teškoj godini. Obrazlažući način provođenja kemijske i senzorske analize te u konačnici ocjenjivanja maslinovih ulja, informirala je prisutne da je zaprimljeno 70 uzoraka Od toga je 45 uzoraka u kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja (EDMU), 10 uzoraka je u kategoriji djevičanskih maslinovih ulja. 15 je uzoraka, nažalost, u kategoriji lampante maslinovih ulja.

Slijedom navedenog, podijeljeno je 25 zlatnih, 4 srebrne i 16 brončanih medalja za ekstra djevičansko maslinovo ulje, 10 priznanja za djevičansko maslinovo ulje i 15 priznanja za sudjelovanje.

Nagrađeni Antun Bojanić rekao je kako se maslinarstvom bavi od malih nogu. Trenutno sa svojom obitelji obrađuje nasad od 160 maslina. Dosad je njegovo ulje dobivalo srebrne medalje. Ovo mu je prva zlatna medalja i to nakon izuzetno teške godine za maslinare. Naglasio je da je tako dobro ulje uspio proizvesti jer je slušao savjete stručnjaka mr. sc. Stanislava Štambuka iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Ministarstva poljoprivrede, vezane za zaštitu i vrijeme branja maslina.

U sklopu događanja, održana su stručna predavanja u organizaciji Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Ministarstva poljoprivrede. Predavanje pod nazivom „Zaštita maslina od bolesti i štetnika“ održala je službenica Tihana Pipinić, dipl. ing., a mr. sc. Stanislav Štambuk održao je predavanje „Utjecaj klimatskih promjena na maslinu s osvrtom na 2022. godinu“, te mag. ing. agr. Ivan Jozinović predavanje „Ishrana masline – problematika i rješenja“.

Događanju su prisustvovali i prisutne pozdravili i Nikša Peronja, načelnik Općine Jelsa, Stanislav Štambuk, iz Područne Službe za stručnu podršku Split, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Ministarstva poljoprivrede, gradonačelnik Grada Hvara, Rikard Novak, načelnik Općine Sućuraj Ivan Slavić te Ćazim Alković, predsjednik prijateljskog Društva maslinara iz Bara (Crna Gora).

Prethodni članakUdruženi lješnjikari postižu bolju cijenu
Sljedeći članakU 2022. provedeno 32 633 veterinarskih pregleda gospodarstava
Savjetodavna služba
Savjetodavna služba specijalizirana je javna ustanova za obavljanje poslova savjetodavne djelatnosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu i unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika. Od svog osnutka 1991. godine pa do danas, Savjetodavna služba) imala je nekoliko etapa u svom razvoju u kojima su provedene statusne i organizacijske promjene te prilagodba kadrovske i specijalističke strukture zaposlenih, sukladno ciljevima i reformama poljoprivredne politike u Republici Hrvatskoj. Osnivanje i djelatnost Službe po prvi puta u njezinoj povijesti regulirano je donošenjem Zakona o Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi u svibnju 2012. godine („Narodne novine“ br. 50/2012), pri čemu Služba dobiva i dvije javne ovlasti i to: provođenje stručnog nadzora u integriranoj proizvodnji, i organiziranje i izvođenje obrazovanja i osposobljavanja iz područja poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Nadalje, donošenjem Zakona o izmjenama Zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi krajem 2013. godine („Narodne novine“ br. 148/13), promijenjen je naziv Službe u Savjetodavna služba - javna ustanova za savjetodavnu djelatnost u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu te unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika, čime je proširena djelatnost Službe sa novim poslovima i zadaćama i javnim ovlastima u području šumarstva. Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Savjetodavne službe sistematizirano je 398 radnih mjesta, trenutno je zaposleno 247 službenika. Temeljem Zakona o savjetodavnoj službi, Služba ostvaruje sredstva za rad iz državnog proračuna RH, obavljanjem svoje djelatnosti i iz drugih izvora na način i pod uvjetima propisanim Zakonom i Statutom Službe. Misija Savjetodavne službe jest razvijati konkurentna i napredna poljoprivredna gospodarstava i subjekte u ribarstvu i šumarstvu kroz informiranje, savjetovanje i obrazovanje, uz poštivanje načela dobre poljoprivredne prakse te očuvanje ruralnog prostora njegujući tradiciju i običaje.