src=

Ministar Tomislav Tolušić sudjelovao je na svečanosti završetka projekta „Pretraživanja i razminiranja poljoprivrednih površina u Sisačko-moslavačkoj  županiji“ financiranog kroz Mjeru 5 tip operacije 5.2.2. „Razminiranje poljoprivrednog zemljišta“ Programa ruralnog razvoja danas, 22. studenoga 2016. godine. Tom prigodom je obišao razminirane poljoprivredne površine.

 

Projektom su razminirane prostorne cjeline: Grad Sisak, Grad Glina, Grad Petrinja, Općina Topusko, Općina Dvor, Općina Gvozd i Općina Sunja. Ukupna pretražena i razminirana površina poljoprivrednog zemljišta iznosila je 13.425.522   m2, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 91 milijun kuna (Intenzitet potpore: do 100% ukupno prihvatljivih troškova). Cilj projekta je obnova potencijala poljoprivredne proizvodnje na minski sumnjivim područjima u svrhu dovođenja poljoprivrednog zemljišta u osnovnu funkciju poljoprivrede.

 

Samo razminiranje doprinijeti će sprečavanju  rizika na poljoprivrednim gospodarstvima, ali i povratak stanovništva u ruralna područja.

 

U hotelu Panonia u Sisku upriličeno je predstavljanje projekta razminiranja poljoprivrednih površina i mjera Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020. na kojem se ministar Tomislav Tolušić skupu obratio prigodnim govorom.

 

Minirana i minski sumnjiva područja na ratom pogođenim područjima Hrvatske predstavljaju posebnu štetu poljoprivrednom potencijalu. Za razminiranje poljoprivrednog zemljišta u Mjeri 5 imamo dovoljno sredstava i ovaj ćemo posao dovršiti do kraja 2018.godine. Posebno bih htio zahvaliti pirotehničarima koji svakodnevno riskiraju svoj život za sigurnost i dobrobit svih nas. Podsjetio bih da je u razdoblju od 1996. do danas u minskim incidentima ukupno stradalo 114 osoba od čega 38 smrtno. Mine su, nažalost, još uvijek naša stvarnost i podsjetnik da je čovjek čovjeku najveći neprijatelj. Ponašajmo se odgovorno, čuvajmo jedni druge i vratimo poljoprivredno zemljište u njegovu primarnu funkciju – proizvodnju hrane. Sisačko-moslavačka županija zadnjih je godinu dana apsolutni rekorder u povlačenju sredstava iz fondova EU i na tome im ovom prilikom čestitam“, izjavio je ministar Tolušić.

Prethodni članakKojim kategorijama se ne obustavlja isplata mirovine?
Sljedeći članakNa tržištu se traži domaća cvjetača
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.