Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak, 2. svibnja 2023. u Splitu uručila nove ugovore o potporama iz Programa ruralnog razvoja koji će doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije.

Ukupno je riječ o potpori vrijednoj 1,6 milijuna eura koja se odnosi na ulaganja u višegodišnje nasade, ulaganja mladih i malih poljoprivrednika, ulaganja u preradu drva te  korištenje obnovljivih izvora energije. Prilikom ovog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji ministrica Vučković je sa županom Bobanom održala sastanke o aktualnim pitanjima ključnima za razvoj lokalne poljoprivrede te je obišla nagrađene vinare i vinogradare iz Kaštel Novog, obiteljska poljoprivredna gospodarstva Ivan Kuzmanić i Mladen Kuzmanić, čemu se pridružio i gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.

Ministrica Vučković je čestitala novim korisnicima europskih sredstava, istaknuvši osobitost i važnost mediteranske poljoprivrede za napredak i razvoj poljoprivrede u cjelini, pri čemu se nizom mjera potiče pretvaranje poljoprivrednog potencijala ovog područja u stvarne snage, između ostalog, i osnivanjem posebnog tijela – mediteranskog kolegija – zaduženog za razvoj mediteranske poljoprivrede. Također, ovom prilikom je najavila državne programe potpore za obnovu malih zapuštenih parcela, vinograda i maslinika. Ministrica poljoprivrede je istaknula kako su današnje potpore jasni putokazi u kojem smjeru je potrebno razvijati hrvatsku poljoprivredu, s naglaskom na, između ostalog, generacijsku obnovu i zelenu tranziciju.

Tako su danas upućeni ugovori i mladim poljoprivrednicima, kojima je do sada samo kroz operaciju 6.1.1. u cijeloj Hrvatskoj isplaćena potpora u ukupnom iznosu od 76,6 milijuna eura. Broj mladih poljoprivrednika u razdoblju od 2015. do 2022. godine na razini Hrvatske povećan je za skoro 66 %, pri čemu je udio mladih u ukupnom broju poljoprivrednika narastao sa 9,8  % na 14,4 %.  Zadaća i cilj Ministarstva u narednom razdoblju je povećati udio mladih poljoprivrednika na 20 %, a u tu svrhu u novom programskom razdoblju osigurano je 113,9 milijuna eura, uz povećanje pojedinačne potpore na 75 tisuća eura i povećan maksimalni intenzitet ulaganja na 80 %. Dodijeljeni su i ugovori koji se odnose na potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava kojima će korisnici ulagati u razvoj svojih stočarskih djelatnosti, a do sada je samo skroz ovu operaciju (6.3.1.) isplaćena potpora u ukupnom iznosu 100 milijuna eura.

S obzirom na rastuće cijene energije te u svrhu jačanja energetske neovisnosti hrvatske poljoprivrede do sada su raspisana četiri natječaja putem kojih je korisnicima za investicije u obnovljive izvore energije odobreno 31,7 milijuna eura, a novim ugovorom će se realizirati solarna elektrana na farmi nesilica.  

Također, novim ugovorom sufinancirano je ulaganje u povećanje učinkovitosti i okolišne prihvatljivosti u sektoru prerade drva, a kroz operaciju 8.6.2., kojom financiramo uvođenje učinkovitih i okolišno pogodnih tehnologija, strojeva, alata i opreme, odobrena je potpora vrijedna 17,7 milijuna eura. U okviru operacije 4.1.1. dodijeljeni su ugovori o potporama kojom će korisnici realizirati investiciju u opremanje staklenika (rasadničarstvo), ali i obnoviti i zasaditi nove trajne nasade – uključujući masline, višnje i bademe (višegodišnji nasadi).  U okviru navedene operacije ugovorena je potpora veća od 331 milijuna eura, a natječaji su bili raznovrsni i prilagođeni potrebama pojedinih sektora.  

Na ovom području je do sada iz Programa ruralnog razvoja isplaćeno ukupno više od 297,3 milijuna eura, a u narednom razdoblju, do 2027., za potpore poljoprivredi i ulaganjima u istu na raspolaganje je gotovo 3,8 milijardi eura.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje