Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Uredbu o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Uredbom se propisuju kriteriji za davanje u zakup šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske kojim gospodare Hrvatske šume d.o.o., dokumentacija potrebna za javni poziv, vrijeme trajanja zakupa i kriteriji za raskid ugovora o zakupu.

Šumsko zemljište može se dati u zakup na 10 godina radi korištenja u svrhu ispaše stoke (pašarenja), uzgajanja drvenastih kultura kratkih ophodnji (proizvodnja biomase), razvoj turističke djelatnosti u ruralnim krajevima, rekreaciju i sport te druge namjene propisane Uredbom.

 „Na ovaj način postavili smo vrlo jasne kriterije tko može dobiti šumsko zemljište u zakup, omogućili smo pravnu sigurnost i jednaku šansu svima kojima je zaista potrebno šumsko zemljište. Stočarima dajemo u zakup šumsko zemljište sukladno njihovim potrebama za površinom, odnosno temeljem posjeda stoke. Domicilnim i mladim stočarima, kao i onima koji su uredni dosadašnji zakupnici, a nemaju dovoljno zemljišta prema broju uvjetnih grla, dali smo pravo prvenstva na javnom pozivu za zakup.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao Više se neće moći dogoditi da netko bez jednog grla stoke dobije u zakup šumsko zemljište, niti će biti moguće da se u zakup dobiju zemljišta koja uopće nisu namijenjena niti prikladna za pašarenje, a koja su služila za izvlačenje poticaja.“

Provedba javnih poziva za zakup šumskog zemljišta stvorit će preduvjete za razvoj stočarstva u ruralnim područjima kroz osiguranje dovoljnih površina za pašarenje našim stočarima, što će imati i financijski efekt, kroz ostvarivanje prava na izravna plaćanja.

Po prvi put, ovom Uredbom, omogućava se i zakup šumskog zemljišta u svrhu osnivanja i uzgajanja drvenastih kultura kratkih ophodnji za proizvodnju biomase za energetske svrhe te razvoj bioekonomije.

U cilju poticanja gospodarske djelatnosti te prije svega prateći potrebe turističke djelatnosti, grane gospodarstva koja se najviše i najbrže razvija, Uredba predviđa niz svrha kojima se može upotpuniti turistička ponuda određene lokacije te omogućuje i manjim gospodarskim subjektima pružanje različitih dodatnih usluga, povećanje raznolikosti ponuda i pratećih sadržaja. S druge strane, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima omogućuje se kroz zakup kioska i štandova, omogućuje neporedan kontakt s kupcima i na taj način, prodajom zavičajnih proizvoda, plasman kvalitetnih namirnica i jednostavnije poslovanje što rezultira jasnim razvojnim mogućnostima i koristima za male proizvođače.

Hrvatske šume d.o.o., raspisivat će javne pozive za zakup šumsko zemljište, obrađivati pristigle prijave te izdavati ugovore za zakup.

Prethodni članakZaštita domaćeg svinjogojstva od afričke svinjske kuge
Sljedeći članakMalim poljoprivrednicima po 15 tisuća eura za razvoj gospodarstava
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.